nižu se reakcije

Vidović Krišto: Erlić dolazi iz kadrovskog inkubatora Božidara Kalmete, simbola korupcionaškog sustava Ive Sanadera

12.01.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) ustvrdila je u četvrtak kako je najnovija rekonstrukcija Vlade potvrda da je premijer Andrej Plenković "odlučan svim raspoloživim sredstvima zaštititi korupciju"

„Odluke premijera Plenkovića, kao i njegov nastup na konferenciji za medije, potvrdili su da su Plenković i njegovi vladajući moćnici odlučni svim raspoloživim sredstvima zaštititi korupciju, zbog svoje gramzljivosti i pohlepe žrtvovati interese hrvatskih građana, i ne dopustiti da se Hrvatska izvuče iz korupcionaške močvare”, kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdi kako je Nataša Tramišak smijenjena iz dva razloga - jer je kao ministrica surađivala s europskim istražiteljima na razotkrivanju korupcije u slučaju „software“ što je rezultiralo uhićenjem i procesuiranjem bivše ministrice Gabrijele Žalac i jer je surađivala s istražiteljima u slučaju korupcije u ministarstvu EU fondova u aferi "najbrži prst".

„Tramišak je promijenila tehničke uvjete natječaja kako bi dodjela europskih sredstava bila transparentna i taj hvalevrijedan potez izazvao je otvorene prijetnje i pritiske samoga Andreja Plenkovića na ministricu Tramišak, koje je vršio putem svoga savjetnika Zvonimira Savića”, ustvrdila je Vidović Krišto.

Za novog ministra Šimu Erlića ustvrdila je da dolazi iz „kadrovskog inkubatora Božidara Kalmete, simbola korupcionaškog sustava Ive Sanadera”.

Lijepe riječi nije imala ni za novog ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Branka Bačića kazavši da je „od Sanaderovog rizničara Barišića primio i skrivao crne torbe s crnim novcima, od državne tvrtke ACI dobivao darove od 50 tisuća kuna, te svoju blisku rodicu Mirelu Zečević, namjestio protivno propisima za ravnateljicu Hrvatske akreditacijske agencije”. Bačić je kum s Vladimirom Šeksom, "suradnikom UDBE", ali i prijatelj s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem „za kojega postoje tvrdnje da je suradnik KOS-a”, dodala je.

Plenkovićev potez je "otvoreni obračun sa svima koji mogu ugroziti njegovu korupcijsku hobotnicu", rekla je i zaključila da visoke cijene, niske plaće ili raspad zdravstvenog sustava u Hrvatskoj imaju isključivog uzročnika u korupciji i blokiranim institucijama, te da je takvo stanje u Hrvatskoj moguće i zato što mediji otvoreno štite korupciju.