BURILOVIĆ POBIJEDIO KUŠTRAKA

Vidoševića na čelu HGK nasljeđuje HDZ-ov čovjek

03.03.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon Nadana Vidoševića HGK će u razdoblju od 2014. do 2018. godine voditi Luka Burilović, koji je u drugom krugu izbora s 41 glasom pobijedio Damira Kuštraka, za kojeg je glasalo 30 članova Skupštine komore

Na sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK) o novom predsjedniku HGK u mandatnom razdoblju od 2014. do 2018. godine odlučilo se u drugom krugu glasovanja između dva kandidata: Luke Burilovića (predsjednik Uprave Sladorane iz Županje) i Damira Kuštraka (izvršni potpredsjednik Agrokora za izvozna tržišta). 

Luka Burilović slovi kao HDZ-ov kandidat (aktivan je član te stranke od 1990.), a Kuštraka, osim što ga nazivaju Todorićevim čovjekom, smatraju bliskim vladajućoj koaliciji. Naime, u mandatu vlade pokojnog Ivice Račana Kuštrak je obnašao funkciju doministra financija u resoru pod vodstvom Mate Crkvenca

Podsjetimo, Upravni odbor HGK je prošlog tjedna, nakon provedenih razgovora s 15 kandidata koji su se javili na javni natječaj, predložio Skupštini da o novom predsjedniku Komore odluči između četiri kandidata - Luke Burilovića, Vladimira Ferdeljija, Zlatka Hodaka i Damira Kuštraka.

Između četiri kandidata odabran je predsjednik uprave županjske Sladorane


Na čelu HGK čak 18 godina bio je Nadan Vidošević, koji je prošle godine uhićen u slučaju Remorker pod sumnjom za izvlačenje više desetaka milijuna kuna iz krovne gospodarske institucije.

Burilović: Predsjednik HGK ne smije biti na skrivenoj plaći!

Četvorica kandidata predstavljali su se danas članovima skupštine kroz kratke trominutne prezentacije. Medijski favorit, Damir Kuštrak kazao je kako nije točno da u Komori ništa ne valja. 'Treba nam uspješna evolucija i HGK trebamo približiti članovima. Županijske komore trebaju ostati', kazao je. Jedini je u svom programu predložio sniženje članarina Zlatko Hodak, koji je na kraju dobio najmanje glasova. Planirao je smanjiti rashode i imovinu HGK staviti u funkciju. Vladimir Ferdelji najavljivao je organizacijske, poslovne, ali i kadrovske promjene. 'Treba ići na kvalitetu, a ne kvantitetu ljudi', poručio je. Iako ne spominjući direktno Kuštraka, svoje predstavljanje skupštinarima Ferdelji je ovako zaključio: 'Sigurno je da po mišljenje o tome što treba raditi neću ići ni u jednu partiju i u nikakav lobi!', kazao je. I Luka Barilović osvrnuo se na kraju svog izlaganja indirektno na kandidata koji dolazi iz Agrokora. 'HGK-u treba snažan i neovisan predsjednik koji neće biti na skrivenoj plaći u niti jednoj članici komore!'.

Nakon izlaganja programa, skupštinari su glasali. Burilović je dobio 23 glasa, Ferdelji 16, Hodak 4 i Kuštrak 29. Na iznenađenje mnogih, u drugom krugu Burilović je pobijedio Kuštraka skupivši 41 glas, odnosno 11 glasova više.

Burilović: HGK-u treba clean start

U svom prvom medijskom nastupu nakon pobjede Burilović je istaknuo kako ne misli uvesti dobrovoljno članstvo u HGK-u. Smatra kako u Komori rade kvalitetni ljudi i da nisu potrebna drastična rezanja.

'Najvažniji mi je cilj vratiti povjerenje u ovu instituciju, jer su neki čak dovodili u pitanje i svrhu postojanja HGK. Treba vratiti povjerenje u HGK i napraviti clean start. Moramo raditi i na financijskoj konsolidaciji i na reorganizaciji Komore, što ne znači otpuštanja, ali moramo motivirati ljude', rekao je Burilović.

Bude li ova institucija nudila kvalitetan servis, nitko neće niti spominjati dobrovoljne članarine, smatra novi šef HGK. 'Ne mislim uvesti dobrovoljno članstvo', kazao je.

Upitan je li u svom govoru o 'prikrivenim plaćama' mislio na Kuštraka, kazao je kako nije na nikoga aludirao: 'Samo sam rekao da predsjednik treba biti neovisan, izuzet od utjecaja pojedinih grupa, velikih koncerna i politika'.

Na pitanje novinara je li razočaran rezultatom Damir Kuštrak je kazao: 'Ne, ovo je demokracija. Čestitam pobjedniku i želim mu puno uspjeha. Programi su bili slični. Nadam se da će ova institucija doživjeti jedan iskorak.'