SUĐENJE GENERALU ČERMAKU

Vidošević u Haagu svjedok obrane

27.09.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Sljedećeg će tjedna kao svjedok obrane generala Ivana Čermaka u Haagu svjedočiti i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i kandidat u utrci za predsjednika Republike na predstojećim predsjedničkim izborima.

Na suđenju generalima Anti Gotovini, Čermaku i Mladenu Markaču utijeku je izvođenje Čermakove obrane, koja pokušava dokazatineutemeljenost optužbi da je general Čermak, kao zapovjednik Zbornogmjesta Knin, bio nadležan i za uvođenje javnog reda i mira u Kninu iokolici te da je bio nadređen vojsci koja je u vrijeme Oluje bilastacionirana na kninskom području.

 

Čermakov odvjetnik Steven Kaytvrdi da je glavna Čermakova zadaća bila normalizacija života u Kninui okolici, a ne zapovijedanje vojskom, što će pokušati dokazatidovodeći pred sudsko vijeće svjedoke koji bi trebali pružiti cjelovitusliku o Čermakovoj ulozi i ovlastima u ljeto 1995. godine.

'Točno, idem u Haag kao svjedok hrvatskim generalima, a detalje o tome moći ću vam kazati poslije svjedočenja', potvrdio je za Novi list Vidošević.

Dosad su za Čermaka svjedočili umirovljeni general Franjo Feldi i Pero Kovačević, a tek se očekuje svjedočenje britanskih generala sir Jacka Deverlla i Chrisa Albistona, bivšeg vladinog povjerenika za Knin Petra Pašića, hrvatskog časnika za vezu Karolja Dondoa, nogometnog trenera Ćire Blaževića te gospodarstvenika Mladena Vedriša, Borislava Škegre i Nadana Vidoševića.

Naime, Vidošević je od 1993. do jeseni 1995. godine bio ministar gospodarstva, u vladi Nikice Valentića, preuzevši ministarsku funkciju upravo od optuženog Čermaka. Dakle, Vidošević je bio ministar gospodarstva u vrijeme Oluje, o čemu će vjerojatno govoriti u haškoj sudnici. Kao ministar, Vidošević je s ostalim članovima Valentićeve vlade bio u Kninu neposredno nakon Oluje, pa će zato moći govoriti i o normalizaciji života u tom gradu poslije njegova oslobođenja.

Čermakova obrana želi dokazati da je pokojni hrvatski predsjednik želio obnoviti gospodarstvo u Kninu, zbog čega je u Knin i poslao Čermaka, primarno gospodarstvenika a tek onda vojnika. Taj posao Čermak nije mogao obaviti bez ministra gospodarstva iz Zagreba, a to je u to vrijeme bio upravo Vidošević. Međutim, Vidošević se još veoma kratko vrijeme zadržao na toj poziciji, jer je već u rujnu imenovan za predsjednika Hrvatske gospodarske komore.