NAPUŠTAJU HDZ

Vidošević i Primorac ulaze u utrku za Pantovčak

04.07.2009 u 09:00

Bionic
Reading

U predsjedničkoj utrci za Pantovčak vjerojatno će se natjecati dva, a možda čak i tri HDZ-ovca. Andriju Hebranga vladajuća je stranka već istaknula kao svog kandidata.

No, prema informacijama iz HDZ-a, pipše Jutarnji list, i bivši ministar znanosti Dragan Primorac ne odustaje od predsjedničkih ambicija te navodno već skuplja potpise podrške. Vrlo je izgledno da će u predsjedničku utrku krenuti i šef HGK, Nadan Vidošević

Navodno su prijatelji već savjetovali Vidoševića riječima: Neovisni kandidati mogu dobro proći samo u kriznim i izvanrednim situacijama, a u redovnim uvjetima prolaze samo kandidati sa stranačkim zaleđem.

A politička situacija u Hrvatskoj izvanredna je u svakom pogledu. Nakon ostavke Ive Sanadera i njegova odustajanja od kandidature stvorene su posve nove političke okolnosti i za predsjedničku utrku. Do jučer je prevladavalo mišljenje da će Sanader, ako se kandidira, 'pomesti' sve svoje suparnike.

Sada se sve okrenulo, izrazitog favorita više nema. Ako se do jučer činilo da će novi šef države sigurno stići iz jedne od dviju vodećih stranaka, HDZ-a ili SDP-a, to više nije sigurno.

'Budem li zdrav, prihvatit ću časnu dužnost predsjedničkog kandidata', jasan je Hebrang. Višegodišnji aspirant na Pantovčak u biti je priznao svoju ambiciju da želi postati šef države.

Nadan Vidošević

Vidošević se već dugo spominje kao mogući kandidat za predsjednika, ali bilo je malo izgledno da bi se on upustio u bitku sa Sanaderom. No, bitka s Hebrangom druga je priča jer u tom slučaju sigurno može računati i na znatan dio HDZ-ovih glasača

Najavljenu Hebrangovu kandidaturu za predsjednika nisu svi HDZ-ovci dobro primili. Situacija u kojoj se našao HDZ nakon Sanaderove ostavke ide Vidoševiću u korist jer stranku već razjedaju unutarnji sukobi i frakcijske borbe.

Za Vidoševića je ključno vidjeti što će se događati s HDZ-om sljedećih tjedana i mjeseci. Vodstvo HDZ-a sigurno će ga napasti ako se odluči samostalno kandidirati za predsjednika jer je još uvijek član stranke. Veći dio stranačkog vodstva, što nam je i potvrđeno, veoma su kritički raspoloženi prema Vidoševiću zbog njegova političkog soliranja.

'Poznate su mi Vidoševićeve ambicije, ali s obzirom na to da je još uvijek član HDZ-a, morat će poštovati proceduru. Središnji odbor stranke odlučio je da sam ja kandidat, pa to mora prihvatiti i Vidošević', kaže Hebrang. Vidošević još nije potvrdio svoje ambicije i, prema našim informacijama, to neće učiniti prije jeseni. Jedan je od razloga svakako i taj da izbjegne višemjesečnu HDZ-ovu 'paljbu'.

O Primorčevoj kandidaturi sve je više nagađanja. Izvori iz novog vodstva HDZ-a, piše Jutarnji list, kažu kako se Primorac sprema napustiti stranku i samostalno krenuti u predsjedničku utrku. Čak se govori da već okuplja svoj izborni tim. Primorcu bliski krugovi, međutim, tvrde da to još nije opcija. Sanader je, kažu isti, ostavio otvorenom mogućnost da u konačnici Primorac bude kandidat, a ne Hebrang. To zna i cijelo stranačko vodstvo, tvrde njemu bliski izvori.