NADAN NA HAŠKOM SUDU

Vidošević: Čermak je izvrsno obnavljao Knin

02.11.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik Zbornog mjesta Knin general Ivan Čermak nakon Oluje imao je zadaću stvaranja uvjeta za normalan život i obnovu gospodarstva u Kninu, posvjedočili su u ponedjeljak u Haagu svjedoci obrane optuženog hrvatskog generala Nadan Vidošević i Mladen Vedriš

ZAGREB - "Očekivalo se da on bude vezni čovjek, da potakne civilni sektor da funkcionira i da se u što kraćem roku vrati kući. Smatrao je da jedan čovjek može potaknuti, ali ne zamijeniti strukture vlasti, lokalnu samoupravu, i pojedine vladine resore", rekao je Mladen Vedriš svjedočeći pred Haaškim sudom u korist Ivana Čermaka, uz Antu Gotovinu i Mladena Markača, jednoga od trojice optuženih za ratne zločine u Oluji.

Vedriš je u vrijeme Oluje bio predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Drugi svjedok Čermakove obrane Nadan Vidošević izjavio je u svjedočenju koje je trajalo tek oko sat vremena, da je Čermak imao ključnu ulogu u gospodarskoj revitalizaciji Knina nakon Oluje i da je tu ulogu obavljao izvrsno.

"Uloga Čermaka bila je ključna i izvanredna. Kao iskusan poslovni čovjek s određenim političkim iskustvom, bio je ključna osoba da taj proces ide onako kako smo željeli", rekao je nekadašnji ministar gospodarstva koji je na toj dužnosti naslijedio Ivana Čermaka kad je on preuzeo dužnost zapovjednika kninskog zbornog mjesta.

Sa Čermakom se Vidošević nakratko sastao nekoliko puta. "Stvari su se odvijale dobrom dinamikom", rekao je Vidošević.

Po njegovim riječima, u razgovorima s Čermakom stekao je dojam da on svoj posao obavlja dobro. Njegove su dvije temeljne karakteristike "iznimna efikasnost i pouzdanost", rekao je Vidošević.

Današnjem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore u tim se razgovorima nije činilo da je Čermakov autoritet ičime ugrožen, niti mu je rekao da su ga u pitanje doveli podređeni ili pripadnici drugih postrojbi.

"Nisam dobio dojam da je njegov autoritet bilo čime ugrožen osim općeg dojma da su on i suradnici imali puno posla, a malo ljudi. Realan je problem bio problem kvalitetnih ljudi, jedan je od najvećih izazova bio kako pronaći kvalitetne ljude" za proces obnove, rekao je Nadan Vidošević.

Mladen Vedriš je navode iz Čermakova svojedobnog intervjua u kojem je rekao da je imao vlastitu postrojbu od 800 naoružanih pripadnika još prije formiranja Zbora narodne garde ili Hrvatske vojske, okarakterizirao kao "kolokvijalan" opis Čermakove suradnje sa zaštitarskim tvrtkama koje su imale "zaposlenike koji su bili naoružani, što je bilo potpuno legalno".