ANALIZA stručnjaka

Vidmarović: Xijev dolazak u Pjongjang mala je ali značajna Kimova vanjskopolitička pobjeda

21.06.2019 u 23:01

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u četvrtak u svoj prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji, u kojoj će boraviti dva dana na poziv Kim Jong-una, tamošnjeg čelnika koji je putovao u Kinu u nekoliko navrata. Xi i Kim, očekuje se, razgovarat će o napredovanju denuklearizacije najizoliranije zemlje na svijetu nakon što je u veljači u Vijetnamu propao samit Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kakvu poruku svijetu odašilje sastanak u Pjongjangu, kako na njega gledaju polarizirane strane u sukobu i možemo li uskoro očekivati sjevernokorejsku denuklearizaciju, za tportal analizira vanjskopolitički komentator Branimir Vidmarović

Posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga dolazi uoči samita u Japanu koji počinje 28. lipnja, kada bi se čelnik najmnogoljudnije zemlje na svijetu trebao sastati sa svojim američkim kolegom.

Valja podsjetiti kako je Kina glavni saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje, a posjet Xija, slažu se dobri poznavatelji prilika na Dalekom istoku, strateški je isplaniran s obzirom na zastoj u pregovorima između Washingtona i Pekinga.

Sjeverna Koreja je, smatra se, inicirala susret na vrhu u Pjongjangu kako bi potaknula promjene trenutne situacije prije Xijeva susreta s Trumpom. Sastankom u sjevernokorejskoj prijestolnici Kim želi uzvratiti Xiju gostoprimstvo jer se od ožujka prošle godine i njegova prvog službenog posjeta susjednom divu sjevernokorejski vođa susreo s kineskim kolegom ukupno četiri puta.

Pismo Trumpu

Uoči susreta Kim je prošlog tjedna poslao pismo Trumpu, u kojem ga izvješćuje o susretu s kineskim predsjednikom, a koje je američki predsjednik opisao kao 'prekrasnu i toplu poruku'. Trump pritom nije isključio treći samit s Kimom te je poručio da je i dalje uvjeren kako će se dogoditi 'nešto pozitivno'.

  • +6
Sastanak Xi Jinpinga i Kim Jong-una u Pjongjangu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović u razgovoru za tportal ocjenjuje kako je riječ o maloj, ali značajnoj pobjedi u nizu dobrih vanjskopolitičkih poteza Sjeverne Koreje. Kineski predsjednik je, podsjeća tportalov sugovornik, izbjegavao posjet Pjongjangu iz niza razloga te jer je Sjeverna Koreja nezgodan partner koji je svojom retorikom provociranja Sjedinjenih Država stavio regiju u prevelik vojni fokus, što nije prihvatljivo za kinesku sigurnosnu politiku.

Vidmarović pritom podsjeća kako Peking negativno gleda na nuklearne pokuse u susjedstvu zbog opasnosti od nuklearne havarije i mogućeg izbjegličkog vala iz Sjeverne Koreje. Stoga je, nastavlja tportalov sugovornik, Južna Koreja u konačnici instalirala proturaketni sustav THAAD koji je stvorio neugodnosti za kineski obrambeni raketni sustav.

Xi Jinping i Kim Jong-un u Pjongjangu Izvor: Društvene mreže / Autor: South China Morning Post

Analitičar vanjskopolitičkih odnosa ističe kako se situacija u regiji promijenila zbog naglog pogoršanja kinesko-američkih odnosa te dodaje da je tijekom 'bombastične' faze personaliziranih odnosa Kima i Trumpa sjevernokorejski predsjednik četiri puta posjetio Peking tražeći ekonomsku podršku i partnerstvo, a očito i sigurnosne garancije te potvrdu privrženosti Sporazumu o uzajamnoj pomoći iz 1961. godine, koji predviđa i dogovor o međusobnom nenapadanju.

Ništa bez Kine

'Xi Jinpingu je odgovarala pozicija starijeg partnera i konzultativna involviranost u proces. Ali legitimacija režima posjetom Pjongjangu bila je tema koja se izbjegavala. Sudeći po svemu, konzervativno krilo Politbiroa odlučilo je sada, prije samita G20, odigrati sjevernokorejsku kartu i poručiti SAD-u da je ključ uspjeha pregovora sa Sjevernom Korejom u Pekingu i da bez Kine nema ništa. To je zapravo loše elaborirani mit u koji vjeruju mnogi, ali je sada vrlo koristan', smatra sinolog.

Analitičar s doktoratom Moskovskog državnog sveučilišta međunarodnih odnosa (MGIMO) dodaje kako Kim sastankom u Pjongjangu mnogo dobiva.

  • +9
Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Osim što može računati na humanitarnu pomoć i bolje međuljudske kontakte (čitaj: siva gospodarska suradnja, jer Kina se formalno drži sankcija), režim u Sjevernoj Koreji sada ima više šansi za prolongaciju Sporazuma o uzajamnoj pomoći koji istječe 2021. U kontekstu denuklearizacije, Xi je sugerirao da Kina može pomoći 'riješiti razvojne i sigurnosne dileme'. Fraza se vjerojatno ne odnosi na prodaju oružja - Kina nema povjerenja u Sjevernu Koreju, ali je Xi možda podrazumijevao program zbrinjavanja nuklearnog materijala. U svakom slučaju, Peking, uz podršku Rusije, polako promišlja povratak zajedničkoj multilateralnoj suradnji', kaže za tportal sinolog te nadodaje da je riječ o ozbiljnom posjetu.

O tome, kaže Vidmarović, piše i glavni kineski glasnik Renmin Ribao koji je Xijevu posjetu posvetio glavne stranice s obiljem popratnih materijala. Pored toga, Xi je objavio vlastiti uvodnik u glavnom sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, u kojem je istaknuo prijateljstvo dviju zemalja i njihove 'zajedničke ideale'.

Vidmarović otkriva i kako na posjet gledaju u Seulu i Tokiju, a kako u Moskvi i Washingtonu. Prema poznavatelju situacije, administracija Moon Jae-ina nada se pozitivnom ishodu pregovora sa Sjevernom Korejom.

Besmislen susret

'Ipak, aktivnije sudjelovanje Kine i Rusije evocira uspomene na propali format 'šestorke'. U Plavoj kući (rezidencija južnokorejskog predsjednika) pribojavaju se da bi ovakav zaokret mogao naštetiti procesu zbog nepredvidljive reakcije Donalda Trumpa, unatoč tome što trenutno tvrdi da je njegovo prijateljstvo s Kim Jong-unom prekrasno. Moskva pozitivno gleda na multilateralne formate rješavanja nuklearnog pitanja sjevernokorejskog problema dok Trumpovi savjetnici u Washingtonu sada sigurno govore predsjedniku da je posjet Xija dokaz toga kako je mekana politika prema Sjevernoj Koreji promašena i neučinkovita', kaže sugovornik te smatra da su limitirane kineske mogućnosti utjecanja na Sjevernu Koreju u procesu denuklearizacije.

  • +4
Kim Jong-un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Prema analitičaru, Pjongjang neće predati svoje nuklearne oružje, stoga Peking može isključivo predložiti pomoć u dogovoru oko međunarodne inspekcije reaktora, skladištenja nuklearnog materijala (postoji i posebna banka u Kazahstanu) i sigurnosnih garancija. 'Ali opet, to je sve u ingerenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju i UN-a. Eventualno, Kina, kao i Rusija, može pomoći energetski i investicijski', mišljenja je analitičar.

Upitan možemo li u skorije vrijeme očekivati 'drugu rundu' razgovora između Trumpa i Kim Jong-una, Vidmarović ocjenjuje kako 'ne bi volio vidjeti još jedan takav besmisleni susret'.

'Proces je složen i treba ići odozdo prema gore, postupno, uz kompromise, odstupanja, pauze, razne scenarije. Međutim, čini se da Trump vrlo osobno shvaća taj problem. Susret nije nemoguć, ali mislim da se Trump nakon Singapura uvjerio da takvi razgovori ipak trebaju biti završna, a ne radna faza', zaključuje analitičar i sinolog.