TUŽE MINISTARSTVO UPRAVNOM SUDU

'Vidimo kako Vlada rješava nezaposlenost, a što će biti tek u listopadu?'

21.08.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Zbog odbijanja registracije Sindikata nezaposlenih Hrvatske, taj sindikat tuži Ministarstvo rada Upravnom sudu, a obratit će se i Europskoj uniji, jer smatraju da je riječ o kršenju ljudskih prava te upozoravaju da u drugim zemljama najnormalnije djeluju sindikati nezaposlenih dok im je iz Vlade, kažu, poručeno da su 'kontradiktorni' zbog riječi 'nezaposleni' u nazivu. No s druge strane, SNH koji i idejno potječe iz Demokratske stranke žene, premda želi biti sindikat, ujedno najavljuje i moguć izlazak na izbore

'Neka nam Vlada kaže gdje je novac iz europskih fondova i zašto nisu pomogli nezaposlenima? Zašto nisu otvorili gospodarstvo i bi li možda nezaposlene kod izgradnje idućeg mosta na koji žele potrošiti novac, njih 300.000, trebalo baciti s mosta pa da ih više nema, a da Vlada nema nikakav problem nezaposlenosti?' zapitala je predsjednica Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH) Zlatana Perković govoreći ispred Ministarstva rada, koje će SNH tužiti Upravnom sudu.

'Vlada nam ne dopušta da se registriramo kao sindikat, jer im ne odgovara da bi morali sjesti s nama za stol prilikom pregovaranja o kolektivnim ugovorima, nego kao udruga što, međutim, nama ne odgovara, jer tada nemamo tu snagu', kazala je Perković dodajući da se 'Vlada rješava mnogih sindikata'.

'Više ima od 300.000 nezaposlenih i imamo pravo imati sindikat i želimo da nam ova Vlada to omogući', zaključila je Perković, a u SNH-u tvrde i da se 'broj nezaposlenih u Hrvatskoj kreće oko pola milijuna što je ogromna brojka od koje Vlada strahuje i ne želi njihovu organiziranost'.

'Da smo registrirani kao sindikat, mogli bismo i mi organizirati javne radove što sada radimo uz pomoć HZZ-a kroz razne druge udruge i tako pomoći barem ljudima iz Sindikata da zarade neki minimalac za tri, četiri mjeseca', kazala je Perković, inače i sama nezaposlena, ali koja će za par dana biti zaposlena na javnim radovima.

Ministarstvo rada: SNH ne udovoljava temeljnim uvjetima registracije

Ministarstvo rada, koje temeljem Zakona o radu, vodi registar udruga u koji se upisuju sindikati, udruge poslodavaca i njihove udruge više razine, upozorava da 'Sindikat nezaposlenih Hrvatske' jednostavno 'ne udovoljava temeljnim uvjetima za upis u registar sindikata'.

Podsjećaju, između ostalog, da pravo udruživanja u sindikat pripada samo radnicima, koji  tijekom pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora prema poslodavcima mogu industrijskim akcijama ostvariti svoje ciljeve.

Naposljetku, u resornom Ministarstvu podsjećaju da su i Sindikat umirovljenika i Sindikat hrvatskih seljaka registrirani kao organizacije civilnog društva pri Ministarstvu uprave.



SNH, inače osnovan u travnju ove godine, ali i dalje neregistriran kao sindikat, broji oko 5.000 članova, tvrdi da zasad nije naplatio ni jednu kunu članarine, a priznaje da ga uz, kako tvrdi, mnogo udruga, podupire i nekoliko manjih političkih stranaka. I to mahom onih koje na izborima nisu dobile podršku građana, a nisu baš ni hrlile s podrškom EU, poput Demokratske stranke žena, od koje je i potekla inicijativa, te Stranka zelenih Hrvatske i Udruge Volim Hrvatsku, a tu je i Udruga dužnika Hrvatske, pobrojao je SNH, kazavši da ih podupiru i sindikati.

Predsjednik Savjeta SNH-a Zahir Kurbašić kazao je da će, osim podnesene tužbe Upravnom sudu, zbog odbijanja registracije SNH-a, uslijediti i 'zahtjev prema EU da se ne ratificira pristupni ugovor sve dok Hrvatska ne postane istinita demokratska zemlja'. Podsjetio je pritom i na prijedlog koji je SNH bio uputio resornom Ministarstvu rada o osnivanju Investicijskog fonda za nezaposlene, ali prepotentno su to bez pravog odgovora odbili'.

'Kažu, oni su dobili mandat riješiti nezaposlenost, a vidimo kako im to ide, i što će tek biti od listopada kad krene val nezaposlenosti! Fino nas je primio predsjednik Josipović, doduše, ali nije on taj koji odlučuje, nego Vlada na čelu s Čačićem i Milanovićem premda se ne zna tko je tu igrač broj jedan', kazao je Kurbašić dodavši da SNH ima podružnice u cijeloj Hrvatskoj, ali ne mogu se registrirati bez krovne udruge.

'Istina, SNH bi predstavljao jednu jaku političku snagu koja bi jedina mogla izvršiti nekakvu promjenu u Hrvatskoj, ali sad smo u začaranom krugu HDZ - SDP pa SDP - HDZ i to odavde do vječnosti dok se ne pojave nove snage', naglasio je Kurbašić. I najavio da će 'SNH - ako bude  trebalo, izaći i na izbore i vjerojatno ih dobiti ako Vlada nastavi kao dosad'.