LEKO IZABRAN ZA ŠEFA SABORA

'Vidim se kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi'

10.10.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Jednoglasno, sa 123 glasa za dosadašnji potpredsjednik Sabora Josip Leko i službeno je izabran za novog šefa Sabora. U svom govoru nakon izbora glasno je poručio da misli nastaviti sa vizijom svog prethodnika, nedavno preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema

Iako je u Hrvatskom Saboru već 12 godina, Leko je na početku svog govora istaknuo da preuzimanjem funkcije predsjednika Sabora osjeća itekakvu odgovornost. 'Odgovornost prema vama zastupnicima, prema građanima i sveukupnoj javnosti. Svojom i vašom dužnošću u Saboru smatram najvažnije očuvanje demokracije i demokratskih vrijednosti, tolerancije i uvažavanja različitih političkih opcija. Zbog toga svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi. Moram paziti da svi putnici i članovi posade ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja, a to je bolji život građana Hrvatske', kazao je Leko u svom obraćanju zastupnicima i javnosti.

Zastupnicima, čiji će biti šef, uputio je i posebnu molbu. 'Od vas očekujem pomoć, toleranciju i usuglašavanje stavova ne radi mene nego radi našeg općeg i zajedničkog društvenog interesa i društvenog dobra. Moramo čuvati vrijednosti demokracije među kojima su ljudska prava i slobode, a sastavna komponenta su antifašizam i antitotalitarizam. Imam povjerenje u vas i uvjeren sam da na temeljima demokracije možemo trasirati tijek i tok hrvatskog puta, zaštitu demokratskih vrijednosti i nacionalnih i državnih interesa', kazao je Leko


Leko
se prisjetio i svog prethodnika, preminulog Borisa Šprema koji je 'imao viziju' za koju novi predsjednik Sabora tvrdi da će nastaviti.

'Uvijek kada je osluškivao i slijedio bilo i glas naroda, Sabor je znao mudro i vizionarski odgovoriti na izazove puno veće nego što su danas. Uvjeren sam da danas Sabor ima dovoljno znanja, mudrosti i sposobnosti da iznađe najbolja rješenja kojima će osigurati nacionalne interese ovdje i u EU. Uvjeren sam da nas buduće generacije neće osuđivati, nego će se sjećati da smo obavili dobar posao', zaključio je Leko i zaradio pljesak svih zastupnika.

Josip Leko
je jedan od SDP-ovskih veterana - u stranci je od samog osnivanja, a bio je i blizak prijatelj pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana. Od 1991. do 2000. bio je poslovni direktor SDP-a, a u zadnja dva mandata obnaša i funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a. U Sabor je prvi put sjeo 2000. Ulaskom u Sabor odmah zajeda na čelno mjesto Odbora za zakonodavstvo, a u 12 godina saborskog staža obnašao je funkcije potpredsjednika Sabora, predsjednika i potpredsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, bio član Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, član Državnog sudbenog vijeća, ali i predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Među svojim kolegama zastupnicima slovi kao vrlo odgovoran, ozbiljan i miran čovjek, a visoko mišljenje o njemu imaju ne samo njegovi kolege iz vladajuće koalicije, nego i zastupnici oporbe.

Odmah nakon njegova izbora, zastupnici su jednoglasno, sa 125 glasova, SDP-ovu Dragicu Zgrebec izabrali za novu potpredsjednicu Sabora. Zgrebec je prvi put izabrana u Sabor 1995. Ta diplomirana ekonomistica u saborskoj je karijeri obavljala funkciju predsjednice i potpredsjednice Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu, a u prošlom sazivu bila je i predsjednica Odbora za poljoprivredu. Upravo zbog toga, njezino se ime nakon pobjede Kukuriku koalicije vezivalo i uz vođenje Ministarstva poljoprivrede. Javnost je pamti i kao šeficu saborskog istražnog povjerenstva za INA-u.