POSAO S DUHANOM

[VIDEO] Zadarska policija pohvalila se impresivnim dostignućem; dolijao Slovenac koji je proračun RH oštetio za nevjerojatnih 85 milijuna kuna

18.02.2020 u 15:08

Bionic
Reading

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za medije, na kojoj su javnosti prezentirani rezultati dovršenog kriminalističkog istraživanja iz domene gospodarskog kriminaliteta. Na konferenciji su bili nazočni Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, te Ivica Knez, pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji sa službenicima Carinske i Porezne uprave, uz koordinaciju s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjim državljaninom Slovenije kojeg se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva i državnog proračuna i to utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Navedenim kaznenim djelima 65-godišnjak je protupravno prisvojio više od osamdeset četiri i pol milijuna kuna.

Tako se 65-godišnjaka sumnjiči da je kao direktor društva sa sjedištem na području Zadarske županije, u nakani da navedeno društvo ne plati porez na dodanu vrijednost i porez na dobit te carinske obveze/trošarine na duhansku sirovinu, u Republiku Hrvatsku u više navrata tijekom 2017. godine bez potrebitog odobrenja za poslovanje duhanskom sirovinom i prijave nadležnom Uredu Carinske uprave od više ino dobavljača s područja Europske unije nabavio duhansku sirovinu, te poslovao s istom, namijenjenu za savijanje cigareta u ukupnoj količini od 111.672,000 kilograma, što podrazumijeva kupnju, prodaju te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz duhanske sirovine, na koju količinu duhanske sirovine nije obračunao i platio trošarinu u ukupnom iznosu od preko 67.000.000,00 kuna. Istovremeno navedeno stjecanje duhanske sirovine, prodaju iste te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz duhanske sirovine nije evidentirao u poslovnim knjigama društva niti je iskazao u prijavama poreza na dodanu vrijednost, što je kao posljedicu imalo manje plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od preko 17.000.000,00 kuna.

Nadalje, izuzev toga obavljao je isporuku i drugih dobara (osim duhana), što također nije evidentirao u poslovnim knjigama niti iskazao u mjesečnim prijavama, na koji način je dodatno umanjio poreznu obvezu po osnovi poreza na dodanu vrijednost u iznosu od preko 90.000,00 kuna. Isto tako, nije utvrdio obvezu poreza na dobit u iznosu od preko 190.000,00 kuna, niti je u svezi istoga podnio prijavu poreza na dobit.

Također ga se sumnjiči da je u cilju umanjenja navedene porezne obveze na štetu proračuna Republike Hrvatske krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva te tako neistinito prikazivao poslovne odnose s drugim društvima.

Opisanim kriminalnim radnjama proračun Republike Hrvatske oštećen je za ukupan iznos od preko 84.500.000,00 kuna. Prijavljeni je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava.