OPERACIJA HALYARD

[VIDEO] Vučić na obljetnici četničkog spašavanja američkih pilota kritizirao SAD zbog 'žrtvovanja najlojalnijeg saveznika'

18.09.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Tijekom obilježavanja 75. godišnjice operacije Halyard, u kojoj su partizani i četnici svaki zasebno spašavali savezničke zrakoplovce, srpski predsjednik Aleksandar Vučić je u nedjelju u selu Pranjani, u kojem je bio improvizirani četnički aerodrom, kritizirao Sjedinjene Države prozvavši ih zbog 'žrtvovanja najlojalnijeg saveznika'

Govoreći u Pranjanima, Aleksandar Vučić istaknuo je kako Srbija želi prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama te da obje strane trebaju razmotriti 'greške koje su dovele do toga da veliki prijatelji postanu neprijatelji'.

'Kada su u pitanju odnosi s Amerikom u posljednjih 25 godina, nije lako Srbima u Republici Srpskoj, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima s Kosova i Metohije, niti u Srbiji - moramo se zapitati zašto je to tako. Zamislite što smo sve napravili da od veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svjetskom ratu od Amerikanaca napravimo neprijatelja. Pozivam Sjedinjene Države da se zapitaju zašto su žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijeg saveznika te iz ne baš jasnih razloga stali na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije', kazao je Vučić.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srpski predsjednik pritom je naglasio kako su Srbi 'pružili ogromnu pomoć savezničkim pilotima i podizali ustanke tijekom Drugog svjetskog rata' te kako je Srbija 'platila cijenu u borbi protiv fašizma, zbog čega ona nikad neće prihvatiti reviziju povijesti prema kojoj je napaćeni srpski narod proglašavan agresorom na ovim prostorima'. Pritom je nadodao kako je ponosan na činjenicu da su Srbi 'od početka sukoba s nacističkom armadom bili antifašistički orijentirani'.

'To je iskazano ne samo kroz filozofske rasprave, već kroz žestok otpor partizanskih postrojbi, ali i primjere, poput operacije Halyard, kada se Jugoslavenska vojska u otadžbini 1944. žestoko suprotstavila fašističkom neprijatelju i pomogla savezničkim borcima', kazao je Vučić, podvukavši to da su Srbi podizali partizanske ustanke u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Aleksandar Vučić u Pranjanima Izvor: Društvene mreže / Autor: TVStudioB

'To je dokaz koliko je Srbija platila cijenu u borbi protiv fašizma. Samo četiri naroda su u Drugom svjetskom ratu proporcionalno broju stanovnika platila cijenu više od Srba', ocijenio je Vučić te je pritom najavio kako je pokrenuo inicijativu da se obnovi Kafana Bajić, u kojoj su u jesen 1941. godine Josip Broz Tito i Dragoljub Draža Mihailović sklopili sporazum o zajedničkoj borbi protiv nacista.

Okupljenima se obratio i američki veleposlanik u Srbiji na odlasku Kyle Scott te je na srpskom jeziku poručio kako SAD nikad neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda.

Tijekom operacije Halyard, kojom su se spašavali američki piloti oboreni nad Srbijom prilikom preleta iz Rumunjske, u kojoj su bombardirali naftne pogone što su ih zauzeli Nijemci, s četničkog teritorija evakuirana su 432 američka zrakoplovca, dok je s područja pod kontrolom partizana evakuirano njih 2000. Nakon Drugog svjetskog rata četnička emigracija je u potpunosti prisvojila operaciju spašavanja zrakoplovaca te je broj spašenih redovito preuveličavala.

Nekadašnji američki predsjednik Harry Truman posmrtno je odlikovao glavnog četničkog zapovjednika Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim američkim odlikovanjem – Legijom za zasluge. Amerikanci su pritom u jeku Hladnog rata prikazali Mihailovića kao komunističku žrtvu, dok se Truman nije obazirao na izvješća američkih obavještajaca koji su dostavili dokaze da je nacistička Njemačka opskrbljivala četnike oružjem, streljivom i medicinskim materijalom.