Nezapamćeni kaos

[FOTO/VIDEO] Potopljen centar Rijeke: Čovjek poginuo u bujici ispod auta, vatrogasci spašavali djecu iz igraonice, poplavljeni muzeji, škole...

28.09.2022 u 21:24

Bionic
Reading

Rijeku je u srijedu pogodilo snažno oborinsko nevrijeme pa su poplavljene prometnice u središtu grada, prometovanje je onemogućeno, a sve dežurne službe su na terenu. Policija je izvijestila da je jedna osoba smrtno stradala u bujici ispod auta. Prema prognozi DHMZ-a, kiša bi trebala padati i tijekom četvrtka

Prema neslužbenim podacima, u Rijeci je u srijedu navečer za dva sata palo 140 litara kiše po četvornom metru dok je prosjek za taj grad u rujnu, prema podacima DHMZ-a, 170 litara. Promet ulicama u središtu je ili onemogućen ili usporen.

Oborinska kanalizacija nije mogla prihvatiti svu kišu pa su ulice poplavljene. Izbijeni su i poklopci šahtova pa su neki automobili zaglavili u otvorima.

Poplava u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Škomrlj / CROPIX

Fiuman pak navodi da je potreban oprez u prometu zbog niza izbijenih šahtova. Novi list objavio je dramatičnu snimku na kojoj iz poplavljene igraonice vatrogasci i okupljeni građani evakuiraju djecu koja su se za vrijeme potopa našla u prostoru što se očito počeo puniti vodom.

Spašavanje djece u Rijeci Izvor: Društvene mreže / Autor: Novi list

Kiša je uzrokovala probleme i u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji u centru grada tijekom večernjih sati. Krov nije izdržao toliku kišu te je došlo do prodora vode. Učenici su zbog toga upućeni da napuste gimnaziju i poslani odmah kući.

'Žbuka na plafonu jedne učionice se odlomila uslijed prodora vode kroz vertikalu', javili su kratko iz PGŽ-a te najavili hitnu sanaciju.

Poplavljene su i uništene brojne druge zgrade; sjedište policije, sjedište vatrogasaca, zgrada Rektorata, Dječja kuća, Palača šećerane, MMSU, OŠ Vežica, Trsat...

Riječka policija je pak izvijestila kako su oko 19.30 dobili dojavu da je nađena muška osoba u bujici ispod auta. Do dolaska Hitne pomoći muškarac je preminuo. Tijelo je poslano na obdukciju.

'To je Ulica Franje Račkog, nizbrdo se spušta do centra grada. Čovjek je hodao i kako je nizbrdica, voda ga je povukla. Kotrljao se niz ulicu pedesetak metara pod navalom vodene bujice i zaustavio pod kombijem. Kad je pokušao ustati, bujica ga je povlačila pod kombi', rekla je čitateljica za Dnevnik.hr.

Policija je obavijestila građane da sutra u njihovu sjedištu na adresi Žrtava fašizma 3 neće biti moguće obavljanje upravnih poslova (zaprimanja zahtjeva za osobne i vozačke isprave, prebivalište i boravište, zahtjeva za radne dozvole za strane državljane i drugih upravnih poslova).

Naime uslijed jakog nevremena praćenog obilnom kišom došlo je do prodora vode u prostor dvorane namijenjen za prijem stranaka te ga je potrebno sanirati.

  • +21
Poplava u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Hinko Mance, šef riječkih vatrogasaca, kazao je gostujući u RTL-u Direktu da su zaprimili više od stotinu poziva tijekom večeri te da su sve ekipe na terenu, ali da je teško bilo što napraviti u ovom trenutku, dok pada jaka kiša.

'Prioritet je osloboditi one koji su ostali zarobljeni i zaglavljeni u automobilima. O šteti je jako teško govoriti, više će se znati sutra', kazao je Mance.

Reporter Jutarnjeg lista kaže da se 'ne pamti da se ovako nešto dogodilo'.

'Centar Rijeke potpuno je potopljen, prelio se Mrtvi kanal i s jedne strane grada ne može se prijeći na drugu. Zbog obilne količine vode zatvorena je cesta DC3, a privremeno je zatvoren i promet na riječkoj zaobilaznici od tunela Škurinje do tunela Katarina u smjeru Krčkog mosta', kazao je.

O jakom nevremenu oglasio se i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na Facebooku.

'Dragi ljudi, tko ne mora, neka ne izlazi. Ako vas je kiša uhvatila u gradu, oprezno i strpljivo… U stalnom sam kontaktu sa svim dežurnim službama, ljudi su na terenu, radi se na otklanjanju štete, sanira se sve što se trenutno može i koliko se može. Još jednom vas pozivam na oprez, pogotovo ako prolazite kroz centar. Rijeka nam večeras teče svom snagom…', napisao je.