dramatične snimke

[VIDEO/FOTO] U Liverpoolu sigurnosne kamere zabilježile eksploziju taksija: Taksist je uspio preusmjeriti ono što je moglo biti užasna katastrofa u bolnici

15.11.2021 u 17:13

Bionic
Reading

Sigurnosne kamere snimile su dramatičan trenutak eksplozije u taksiju ispred rodilišta u Liverpoolu, a policija je slučaj okarakterizirala kao teroristički napad

Na snimkama se vidi kako ispred bolnice velikom brzinom nailazi vozilo taksija tamne boje, neposredno prije nego što se zaustavio ispred ulaza, automobil je eksplodirao. Popucala su stakla, iz vozila je suknuo gusti dim, a nekoliko sekundi kasnije iz njega je izašao ošamućeni vozač taksija David Perry.

Prema automobilu je potrčalo nekoliko ljudi no ubrzo se raširio plamen koji je progutao automobil u samo nekoliko trenutaka.U automobilu je ostao napadač koji je poginuo. Policija je izvijestila kako znaju identitet napadača, a taksista Perryja odveli su u bolnicu zbog ozljeda. U ponedjeljak je pušten kući, a u gradu su ga već proglasili herojem jer je vìrojatno spriječio napad širih razmjera, javlja RTL.

Kako donosi Daily Mail, premijer Boris Johnson rekao jeda je taksist djelovao s 'nevjerojatnom prisutnošću uma i hrabrosti', dok je gradonačelnica Joanne Anderson rekla: 'Taksist, u svom herojskom napora, uspio je preusmjeriti ono što je moglo biti apsolutno užasna katastrofa u bolnici'. Dodala je kako je taksist zaključao vrata kako bi bombaša zadržao u automobilu. Detektivi još provjeravaju koji su motivi napada, no već su uhitili četiri osumnjičenika.

Eksplozija u taksiju u Liverpoolu Izvor: Wikimedia Commons / Autor: ITV News

Detektivi su prenijeli da je napadač zatražio taksistu da ga odveze u rodilište. Vozili su se desetak minuta od napadačeve kuće u aveniji Rutland, koju je policija zapečatila. Tijekom noću su evakuirali osam susjeda zbog straha da se kuća koristi kao tvornica bombi.

Pomoćnik glavnog policajca Russ Jackson iz odjela za borbu protiv terorizma North West na konferenciji je otkrio je da znaju identitet putnika u taksiju i vjeruju da je on napravio bombu. 'Nije jasno koja je motiv za ovaj incident. Naši izvidi ukazuju na to da je izrađena improvizirana eksplozivna naprava i za sada pretpostavljamo da ju je sam putnik iz taksija napravio', rekao je Jackson.

  • +13
Eksplozija taksija u Liverpoolu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Policija pokušava otkriti pravu metu bombaša, a ako je to bila sama bolnica, stručnjaci upozoravaju da je to novi zabrinjavajući zaokret među teroristima.

Dr. Joseph Downing, koji proučava sigurnost i terorizam, rekao je za MailOnline: „To je prilično čudan i zabrinjavajući novi zaokret prema tako 'mekoj' meti kao što je bolnica. To još nismo vidjeli u Europi“.