ZAŠTITA PRIJE SVEGA

[VIDEO] U katedrali Notre Dame održana prva misa od katastrofalnog požara, svećenici i vjernici nosili kacige

17.06.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Točno dva mjeseca otkako je sredinom travnja u razornom požaru izgorio velik dio crkve u subotu je u pariškoj katedrali Notre Dame održana prva misa tijekom koje su nazočni iz sigurnosnih razloga morali nositi zaštitne kacige

Službu za mali broj vjernika održao je pariški nadbiskup Michel Aupetit kazavši kako je pomalo čudno služiti misu s kacigom.

'S mnogo emocija ovdje slavimo posvetu katedrale. To je poruka nade i zahvala svima koji su bili dirnuti onime što se događalo u ovoj katedrali', izjavio je Aupetit.

Misi je nazočilo tridesetak vjernika, uglavnom svećenika i zaposlenika katedrale, a iz sigurnosnih razloga svi su morali nositi zaštitne kacige. Održana je u kapeli u istočnom dijelu crkve, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

  • +2
Prva misa u katedrali Notre Dame nakon požara Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Misa je uživo emitirana i na katoličkoj televiziji KTO-TV, a francuski ministar kulture Franck Riester kazao je kako katedrala 'ostaje u krhkom stanju, naročito svod, za koji još uvijek postoji rizik od rušenja'.

Crkveni čelnici ovim činom žele pokazati da se nastavlja život u katedrali, dok pristižu donacije za njezinu obnovu. Dosad je došlo manje od 10 posto od 850 milijuna eura, koliko su obećali milijarderi, poslovni ljudi i ostali.

Još uvijek nije poznato kada će katedrala biti ponovno otvorena za javnost.

  • +38
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: AGENCE/PIXSELL

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da će obnova crkve trajati pet godina, što mnogi stručnjaci smatraju nerealno kratkim rokom.