gori na sve strane

[VIDEO/FOTO] Dva požara kod Šibenika spojila se u jedan, zapovjednik vatrogasaca: 'Opet kreće bura, građani zatvorite prozore'

02.08.2022 u 13:23

Bionic
Reading

U Šibeniku su izbila tri požara na trima lokacijama. Sve vatrogasne snage izašle su na teren. Policija regulira promet. Požar na magistrali trenutno gase 102 vatrogasca, 4 kanadera i 3 air tractora, priopćeno je iz županijskog Centra 112.

Zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević rekao je za ŠibenikIN kako na požarištu ima promjena na gore jer opet kreće bura te se kompletne snage oragniziraju u smjeru Jadrija-Srima. Vatra je, dodao je, s obje strane magistrale.

Na pitanje koliko su Jadrija i Srima u opasnosti, kaže da nije pretjerana opasnost. Dodao je kako će građani biti obaviješteni, ako bude potrebno.

'Što se tiče ljudi na Jadriji i Srimi, važno je da se zatvore prozori, da se ukloni gorivi materijal oko kuća, sklope se tende, zatvore prozori i pazi se na djecu i starije. Nećemo stvarati paniku, vatra je još daleko pa nećemmo stvarati paniku. Okućnice ne treba polijevati prije potrebe jer to smanjuje tlak kad punimo cisterne', kazao je Milošević.

Stožer civilne zaštite je u pripravnosti za slučaj da bude trebala logistika vatrogascima, potvrdio je za ŠibenikIn načelnik Danijel Mileta. Rekao je kako se upravo nalazi na Šibenskom mostu te može potvrditi da su se dva požara spojila u jedan koji se zbog vjetra okrenuo i širi se prema Jadriji odnosno Bogdanovićima.

Vatrogasci su savjetovali građanima da zatvore prozore i ne kreću se u blizini požara.

  • +23
Veliki šumski požar između Vodica i Jadrije Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojne Šibenik za ŠibenikIN je rekao kako imaju tri požara, jedan na području šibenske Dubrave koji je i zadnji nastao te druga dva koja su već spojena u jedan koji je uz Jadransku magistralu kod skretanja za Jadriju i Srimu.

Dodao je da je u Dubravi vatra bila na 150 metara do prvih objekata, to je sada obranjeno, situacija je puno bolja, još uvijek djeluju zračne snage, ali vjetar stvara probleme, pogotovo kod požarište na području Jadranske magistrale. Ukupno je 110 vatrogasaca, sve zračne snage su prisutne s 50 vozila.

'Teško je davati prognoze, situacija se stalno mijenja, čas izgleda povoljna, u sljedećem trenutku nastaje kaos, prometnice su zatvorene, mole se građane za razumijevanje, opasno je voziti, zatvorena je i Benkovačka cesta, nadamo se da ćemo uskoro uspjeti ugasiti požare', izjavio je Milošević.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u izjavi za Media Servis je rekao kako je požar na području Vodica još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, za sada nema ugroze objekata.

'Na terenu je sedamdesetak vatrogasaca, plus 28 vatrogasaca na području Podija, taj požar je pod kontrolom vatrogasaca', rekao je.

Iz Lučke kapetanije objavili su da zabranjuju plovidbu između luke Šibenik i Šibenskog mosta kako bi se osigurao koridor za kanadere koji gase požar, javlja N1.

'Imamo tri odvojena požara. Jedan na križanju za Jadriju, kod jadranske magistrale, drugi za križanje za Srimu i Vodice. Sve raspoložive snage su na terenu, u pomoć su pozvani i kanaderi. Istovremeno imamo i treći požar u zaleđu Šibenika, predio Dubrava, javljaju šibenski vatrogasci, prenosi 24sata.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić oko 14.30 izvijestio je kako su se dva požara na magistrali spojila u jedan. 'Situacija je dosta teška, zapadni vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti. Na terenu su četiri kanadera, radimo što možemo', rekao je Dukić, a prenosi Šibenik.in.

Zbog nesmetanog rada vatrogasaca zatvorena je i Benkovačka cesta od Jadranske magistrale do skretanja za Vodice, priopćeno je iz šibenske policije.

  • +9
Veliki požar između Vodica i Jadrije Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

Na požarište su, kako su izvijestili iz Ministarstva obrane, došla tri kanadera i jedan air traktor.

Požar kod skretanja za Jadriju, u blizini Šibenika izbio je nešto prije 12 sati. 'Vatrogasne snage izašle su na teren, u gužvi smo i to je sve što vam u ovom trenutku možemo kazati', rekli su u Županijskom centru 112 za portal ŠibenikIN.

Policija je na terenu radi regulacije prometa, kazao je Šime Pavić, glasnogovornik šibenske policije. Prema riječima zapovjednika JVP Vodice, Ivana Begića, zatvorena je vodička obilaznica prema klubu Hacienda.

Osim požara kod Vodica, jedan je helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovao u gašenju požara na području Karlobaga i Siljevog Brda u Ličko-senjskoj županiji, izvijestio je MORH.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix