MOĆ TERMOVIZIJE

[VIDEO] Snimajući vojnu paradu gledatelj otkrio najveću tajnu novog ruskog tenka

19.05.2017 u 06:59

Bionic
Reading

Neimenovani gledatelj nedavno održane vojne parade u Moskvi povodom Dana pobjede pomoću posebnog termovizijskog dodatka za mobitel razotkrio je tajnu ruskih oklopnjaka koji su gotovo nevidljivi u infracrvenom spektru

Kako piše Russia Beyond the Headlines, gledatelj je tijekom vojne parade uključio poseban termovizijski dodatak na mobitelu te je tom prilikom sasvim slučajno otkriven infracrveni temperaturni 'potpis' najsuvremenijeg ruskog tenka T-14 Armata, ali i niza oklopnih vozila predstavljenih tijekom parade.

Ako se obrati pažnja na tenk T-72B3, borbeno vozilo pješaštva BMP-3, blindirana vozila Tajfun-K i Tigar-M, protuzračne raketne sustave Buk-M2U i Pancir-S, uočljivo je kako toplinski trag motora, transmisije i gusjenica odaje tehniku ​​na borbenom polju i čini je vidljivom na udaljenosti od desetak kilometara.

To znači da se nešto starija ruska vojna tehnika može otkriti termovizijom pa se samim time mogu uništiti suvremenim američkim protutenkovskim raketama FGM-148 Javelin, a koje prve u svijetu imaju ugrađeni infracrveni sustav samonavođenja tipa IIR koji radi na principu 'ispali i zaboravi'.

No kada je u pitanju T-14 Armata, Javelin je beskoristan jer je njezin 'toplinski potpis' objektivu infracrvene kamere vrlo blijed, s obzirom na to da svijetli samo mali otvor ispušnog sustava motora.

Tenk je razotkriven svojim 'toplinskim potpisom' Izvor: Društvene mreže / Autor: Točka RU

Time su, kako navodi ruski portal RBTH, potpuno potvrđene riječi zamjenika generalnog direktora znanstveno-industrijske korporacije 'Uralvagonzavod' Vjačeslava Halitova, koji je rekao da će novi ruski tenk biti napravljen po posebnoj tehnologiji.

Materijal koji upija radio signale i posebna boja, naime, otežavaju brzo otkrivanje tenka u noćnim uvjetima u infracrvenom dijapazonu, a odrezani kutovi kupole tenka upijaju radarske zrake kao kod zrakoplova nove generacije poput američkog F-22 Raptor i ruskog Suhoja T-50 PAK.

Inače, Armata ima i dodatne mogućnosti maskiranja poput maskirne cerade i antikumulativnih rešetkastih ploča koje štite tenk od visokopreciznog protutenkovskog oružja i sredstava za blisku borbu.