PREDMET ISMIJAVANJA

[VIDEO] Ruska vojska naručila potpuno beskorisni tenk bez posade

04.02.2019 u 19:44

Bionic
Reading

Unatoč lošim rezultatima tijekom borbenih testiranja u Siriji, ruska vojska ovih dana i službeno je preuzela tenk bez ljudske posade Uran-9, koji proizvodi koncern Kalašnjikov

Odluku o usvajanju Urana-9 ovih dana službeno je priopćio generalni direktor koncerna Kalašnjikov Vladimir Dimitrijev, dodavši kako je ruska vojska naručila određeni broj oklopnih vozila tog tipa.

Riječ je o vozilu opremljenom strojnicom kalibra 7,62 milimetra, protutenkovskim raketnim bacačima te automatskim topom kalibra 30 milimetara. No prema pisanju uglednog američkog portala za vanjsku politiku National Interest, tenk je potpuno neprikladan za borbu bilo koje vrste, o čemu svjedoče ruska vojna izvješća koja su otkrila njegove brojne mane.

Prototip tenka pokazao se prošle godine kao izuzetno loš u mehaničkim, izviđačkim i borbenim testovima tijekom vatrenog krštenja na sirijskom ratištu.

Kritični nedostaci odnose se na ograničeni radni opseg od samo 500 metara, periodične slučajeve kratkoročnog i dugoročnog gubitka kontrole, učestale nedosljednosti kod ciljnog softvera i hardvera te zakašnjelo aktiviranje tenkovskog oružja.

Pojedini ruski vojni analitičari iznijeli su u javnost podatke kako su tehničari tijekom testiranja čak 19 puta gubili kontrolu nad Uranom-9, a tenk se učestalo kvario pa je ocijenjen kao beskoristan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Today

U izvješću se navodi da se njegova šasija ne može koristiti u borbenim ulogama na malom prostoru tijekom dužeg razdoblja, a otkriveno je da elektrooptičke stanice koje omogućavaju izviđanje i identifikaciju ciljeva nisu djelovale na daljini većoj od dva kilometra.

Pored toga, automatski top kalibra 30 milimetara je šest puta kasnio s paljenjem, a jednom prilikom uopće nije reagirao.

Tenk, također, uopće ne može pucati tijekom kretanja zbog nedostatka senzora, što znači da se mora zaustaviti kako bi ispalio streljivo, a što ozbiljno ograničava njegove borbene sposobnosti.