OPERACIJA ROCK WALLABY

[VIDEO] Preživjele australske životinje hrane mrkvama i krumpirima koje bacaju iz zraka

15.01.2020 u 20:20

Bionic
Reading

Vlada australske države Novi Južni Wales pokrenula je ovih dana operaciju 'Rock Wallaby' kojom namjeravaju mrkvama i krumpirima nahraniti životinje koje su preživjele velike požare koji već tri mjeseca pustoše Australiju

Ministar zaštite životne sredine Novog Južnog Walesa Matthew Kean kazao je da se veliki broj životinja uspio spasiti od buktinje, ali da se one sada nalaze izvan svojih područja i u nepoznatim predjelima gdje nemaju pristup hrani. Stoga je odlučeno da se životinje hrane mrkvama koje se izbacuju iz aviona.

'Dosad je iz aviona i helikoptera izbačeno više od dvije tone svježih mrkvi. Osim što izbacujemo hranu, postavljamo i kamere kako bi provjerili gdje hrana pada, ali i kako bismo vidjeli koliko je životinje jedu i koliko ih je uspjelo pobjeći od vatrene stihije', izjavio je Kean, a prenosi The Sydney Morning Herald.

Ministar je dodao kako se akcije hranjenja životinja odvijaju u dolinama Capertee, Wolgan i Kangaroo te u nacionalnim parkovima Yengo, Curracubundi i Oxley Wild Rivers. Pritom je naglasio da će se akcija provoditi sve dok se ne obnove prirodni izvori hrane i pitke vode.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hot News Today 24h

Organizatori akcije naglasili su da među životinjama koje hrane ima veliki broj ugroženih vrsta. Neke od njih su izgorjele u požarima, dok su druge uginule od posljedica opekotina i udisanja dima.

Australske šume su dom raznolikoj fauni, uključujući klokane, koale, oposume, vombate i ješce. Strahuje se da je u požarima nestalo 30 posto jedne vrste koale na sjeveroistočnoj obali, njih između 4.500 i 8.400. Vlasti nemaju preciznu brojku o uginulim životinjama, ali stručnjaci navode da je vjerojatno riječ o milijunima.

  • +8
Požari u Australiji, hranjenje životinja Izvor: EPA / Autor: HANDOUT

Zbog ograničenih sredstava, australska vlada se uvelike oslanja na javne donacije i dobru volju volontera koji se brinu za životinje u svojim vlastitim domovima. Organizacije za zaštitu životinja, pak, savjetuju ljude da ne hrane divlje životinje, već da donacijama pomognu u osiguravanju potrebne hrane i vode.