OSRAMOĆEN NOSAČ AVIONA

[VIDEO] Ponos britanske mornarice ponovno vraćen u matičnu luku zbog propuštanja vode

12.07.2019 u 18:28

Bionic
Reading

Ponos britanske ratne mornarice, nosač aviona HMS Queen Elizabeth II, početkom tjedna morao se vratiti u matičnu bazu u Portsmouthu zbog problema s propuštanjem vode, a nastalom zbog kvara na brtvi

Kako piše ugledni portal Defense News, nosač aviona vratio se u bazu nakon što je prekinuto njegovo testiranje na pučini. Riječ je o drugom izvanrednom povratku u bazu zbog kvara nakon što je tijekom testiranja u prosincu 2017. počeo propuštati vodu.

Uzrok kvara još uvijek nije utvrđen, a pojedina izvješća upućuju na to kako je došlo do kvara pumpe, zbog čega je u brod ušlo gotovo 200 tona vode. Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je kvar, dodavši kako je riječ o 'minornom kvaru unutar brodskog sustava'.

Ponovljeni kvar dogodio se tijekom testiranja nosača koji bi kasnije ove godine trebao zaploviti prema američkoj Istočnoj obali radi palubnog ispitivanja plovila koje uključuje slijetanje i polijetanje nedavno nabavljenih mornaričkih verzija višenamjenskih lovaca američke proizvodnje tipa F-35.

Nosač aviona HMS Queen Elizabeth II najveći je ratni brod u povijesti britanske Kraljevske mornarice. Radi se, naime, o prvom od dva plovila iz istoimene klase koja još uključuje nosač aviona HMS Prince of Wales.

Prema najavama, brod s problemima propuštanja trebao bi ući u sastav Kraljevske mornarice iduće godine, čime bi istovremeno trebao postati prvi britanski nosač aviona nakon što je prije četiri godine umirovljena klasa lakih nosača Invincible.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vocativ

Nosači nove klase dugi su 280, a široki 70 metara, dok im istisnina iznosi 69.500 tona. Posadu nosača činit će 1600 mornara, a svaki brod bit će 'dom' za tri eskadrile zrakoplova tipa F-35 te četiri helikoptera tipa Apache i Chinook.

Ukupna cijena oba plovila iznosi nešto više od 10 milijardi dolara.

Ideja o novoj generaciji britanskih nosača aviona nastala je 90-ih godina prošlog stoljeća, a njihov razvoj obilježilo je rezanje troškova te učestale odgode porinuća.