WARMATE

[VIDEO] Poljski teritorijalci u strahu od ruskih oklopnjaka dobivaju dronove samoubojice koji stanu u naprtnjače

24.02.2021 u 06:56

Bionic
Reading

Poljska vojska uvrstila je ovih dana u svoje naoružanje bespilotnu letjelicu Warmate, zapravo minijaturno taktičko lutajuće streljivo koje je poljska tvrtka WB Electronics dizajnirala za precizne kinetičke udare s minimalnim kolateralnim učinkom. Riječ je o vrsti dronova koji se već neko vrijeme aktivno prodaju na svjetskim tržištima, a njihova borbena upotreba zamijećena je u sukobima u Libiji i na armensko-azerbajdžanskom ratištu u jesen prošle godine. Uvođenje Warmatea u poljsku vojsku u skladu je s naporima njezine kopnene komponente koja namjerava ojačati svoje precizne udarne sposobnosti, posebno kada je riječ o neprijateljskim oklopnim snagama, što ukazuje na to da Varšava i dalje strahuje od mogućih ruskih udara

Glasnogovornik poljskih Teritorijalno-obrambenih snaga, pukovnik Marek Pietrzak potvrdio je za portal Defence24.pl da je načelnik Glavnog stožera poljskih oružanih snaga, general-pukovnik Rajmund Andrzejczak odobrio operativnu upotrebu Warmatea, koji je taj rod poljske vojske ispitivao još od 2017. godine, kada je tvrtka WB Electronics dobila ugovor o isporuci 1000 komada minijaturnog borbenog drona.

Warmate je bespilotna letjelica malih dimenzija; dužine 1,1 metra, težine četiri kilograma i raspona krila od 1,4 metra, pa može stati i u nešto veću vojnu naprtnjaču. Dron ima oblik aviona sa središnje postavljenim krilom i repom u obliku slova V, najveća brzina iznosi mu 80 kilometara na sat, a autonomija leta mu je 70 minuta. Njime upravlja operator koristeći kontrolni sustav sličan malom prijenosnom računalu, a može letjeti unaprijed zadanim koordinatama ili pak ručnim upravljanjem.

Proizvođač ističe da je Warmate samoubilačka bespilotna letjelica koja putem svoje elektronike skenira bojno polje i operateru putem videolinka šalje informacije o otkrivenim ciljevima. Iako malih dimenzija, Warmate može ponijeti visokoeksplozivnu protuoklopnu bojevu glavu koja uništava oklop debljine do 24 centimetra, visokoeksplozivnu rasprskavajuću bojevu glavu GO-1 te termobaričnu bojevu glavu koja koristi kisik iz okoliša radi generiranja eksplozije, a ispaljuje se putem pneumatskog sustava što podsjeća na katapult.

Bespilotna letjelica Warmate Izvor: Društvene mreže / Autor: WB GROUP

Samoubilački dron omogućava uništavanje raznih ciljeva, od žive sile na otvorenom, preko lako oklopljenih vozila, do manjih utvrda, a njegova precizna elektronika osigurava operateru precizno prilagođavanje u terminalnoj fazi leta neposredno pred udar, čak i prema pokretnim ciljevima. Uz to, ugrađena fina elektronika omogućava potpun prekid djelovanja čak i u posljednji trenutak ukoliko se promijene okolnosti poput iznenadne pojave nedužnih promatrača u blizini. Proizvođač tvrdi da ove sposobnosti nude korisniku neizmjernu fleksibilnost i manji trošak u odnosu na tradicionalne projektile, stoga ne čudi to da je Warmate već našao svoj put do nekih od svjetskih ratišta.

Osim vojski Poljske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su nabavile Warmate regularnim putem, primjerci drona otkriveni su na ratištima u Libiji te u nedavnom sukobu između Armenije i Azerbajdžana, iako nije posve jasno kojim su stranama pripadali. Pojedini izvori navode da je za kupovinu bespilotne letjelice zainteresirana i Turska.

Uvođenje Warmatea u poljske obrambene snage u skladu je s brojnim naporima kojima njezine kopnene snage nastoje ojačati svoje udarne sposobnosti kada je riječ o eventualnim napadima oklopnih snaga, a što koincidira s potencijalnim sukobom NATO-a i ruske vojske. Kako je Warmate nekomplicirano prijenosno oružje malih dimenzija, idealno je za snage teritorijalne obrane koje izvode obrambene akcije na poznatom lokalnom terenu.

  • +2
Warmate Izvor: Licencirane fotografije / Autor: WB Electronics

Za takvu vrstu obrane tvrtka WB Electronics dizajnirala je i dron, odnosno lutajuće streljivo Warmate V, dizajniran za djelovanje na ciljeve u gustoj urbanoj infrastrukturi, a koji zahvaljujući lebdećoj funkciji ima odlične sposobnosti nadziranja bojišnice i identificiranja neprijatelja.