govor u tamošnjoj skupštini

[VIDEO] Pogledajte što je točno rekao Dragan Čović o Republici Srpskoj

02.02.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Mnogo prašine podigao je govor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je održao u Narodnoj skupštini Republike Srpske u utorak i u kojem je pozvao tamošnje zastupnike da čuvaju Republiku Srpsku

Mnogima je njegova poruka neprihvatljiva jer je Republika Srpska nastala na progonu, mučenju i smrti stotina tisuća Hrvata i Bošnjaka.

Čović je govorio o neuspjehu pregovora koji su o tome vođeni od lipnja prošle godine kazavši da je to rezultat sukoba oko različitih koncepcija BiH, pri čemu je ustvrdio da Bošnjaci otvaranjem pitanja moguće uspostave građanske države samo traže izliku ne bi li na taj način uklonili etničke prefikse iz ustavnih rješenja.

Pozvao je RS da ne pristane na to.

'Jasno je prepoznata igra o građanskoj državi', kazao je Čović te je pred zastupnicima u parlamentu RS-a tvrdio kako se u prvoj fazi pokušava majorizirati Hrvate u Federaciji BiH, da bi se potom isti model preslikao na cijelu državu, u kojoj bi Bošnjaci bili većina.

Sve je to, po njegovu sudu, jasan put prema unitarizmu, što onda kao reakciju proizvodi separatističke tendencije.

Govor Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske Izvor: Društvene mreže / Autor: RTV HB/Youtube

'Imperativ je očuvati ustav BiH', kazao je Čović, dodajući kako je za sve u BiH krajnje rizično otvarati pitanje promjena ustava jer BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda.

'Vi čuvajte RS. Na tome vam mogu svi samo zavidjeti', poručio je Čović srpskim političarima, pozvavši ih da ipak ostave 'dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda'.