privlači pažnju

[VIDEO] Pogledajte kakvog 'Frankensteina' Rusi koriste za dezinfekciju naoružanja

28.01.2019 u 17:34

Bionic
Reading

Povodom 100. obljetnice postrojbi ABKO (atomsko-biološko-kemijske obrane) ruske vojske, tamošnje ministarstvo obrane objavilo je prigodan video što prikazuje arsenal kojim se koristi taj rod vojske. Jedan stroj sastavljen od dijelova prvih sovjetskih mlaznih aviona koji se koristi za toplinski tretman i dezinfekciju naoružanja i vojne tehnike privukao je posebnu pažnju stranih medija

Ususret 100. obljetnici ruskih ABKO postrojbi, rusko ministarstvo obrane pohvalilo se modernim kemijsko-izviđačkim oklopnim vozilima RHM-6, raznovrsnim uređajima za prikupljanje podataka te njihovu obradu i analizu, mobilnim laboratorijima te robotima za kemijsko i radijacijsko izviđanje, no svu pažnju medija privukao je posebni stroj tipa TMS-65U.

Riječ je o kamionu za toplinski tretman i dezinfekciju naoružanja i vojne tehnike koji se sastoji od vozila te turbomlaznog motora VK-1, koji su koristili lovački zrakoplovi tipa MiG-15 i MiG-17 te bombarderi Il-28.

Neobičan stroj koristi se za čišćenje vozila, teških strojeva, zgrada i objekata od kemikalija te dezinfekciju velikih područja i stvaranje dimnih zavjesa kojima se skriva kretanje postrojbi na bojištu.

Strojem upravlja strojar iz kabine kamiona tipa Ural-375, na kojem se nalaze rotirajuća platforma i specifični vodospremnik zapremine 900 litara, u kojem je tekućina za dekontaminaciju.

Dezinfekcija naoružanja ruske vojske Izvor: Društvene mreže / Autor: Ministarstvo obrane Rusije

Prema navodima časnika ruskih ABKO postrojbi, proces dekontaminacije znatno je brži od ručnog čišćenja crijevima ili četkama te uvelike podsjeća na automatsku autopraonicu.

Na konstruiranje ovog frankenštajnovskog stroja ruske inženjere potaknuo je višak turbomlaznih motora VK-1 i pratećih dijelova koji su povučeni iz uporabe nakon što su umirovljeni lovački avioni tipa MiG-15 i MiG-17 te bombarderi Il-28, a koji su koristili taj tip motora kao pogon.

Ural-375 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Vitaly V. Kuzmin

Ti se motori koriste za brzo uklanjanje snijega iz zrakoplova u zračnim lukama te za čišćenje snijega na peronima željezničkih kolodvora, a jedan primjerak se još uvijek nalazi na jedinom ruskom nosaču aviona 'Admiral Kuznjecov', kojim se uklanjaju potencijalno opasni fragmenti s palube broda.