BRZI I ŽESTOKI

[VIDEO] Pogledajte kako vojni policajci NATO-a uvježbavaju vratolomno odbijanje napada na štićene osobe

30.08.2018 u 20:53

Bionic
Reading

Vojna policija NATO-a ovih dana na društvenim mrežama objavila je atraktivnu snimku uvježbavanja naprednih vještina vožnje

Snimka vratolomnih vožnji pripadnika Vojne policije NATO-a potječe iz jednog od centara izvrsnosti, na čijim se poligonima uvježbavaju pripadnici postrojbe za blisku zaštitu osoba od posebnog značenja.

Postrojba Sjevernoatlantskog saveza za blisku zaštitu sastoji se od uigranih ekipa operativaca koji svakodnevno uvježbavaju upotrebu službenih vozila, vožnju u različitim formacijama i uvjetima, izbjegavanje prepreka pri brzoj vožnji, odbijanje napada u vožnji i slično.

Tijek vježbe i ulogu postrojbe na snimci pojašnjava jedan od zapovjednika postrojbe koji je iz opravdanih razloga anoniman.

Vježba odbijanja napada u vožnji Izvor: Društvene mreže / Autor: NATO

Zapovjednik pojašnjava kako se radi o postrojbi koja je vrhunski trenirana za svaki oblik moguće prijetnje na štetu osoba od posebnog značenja, poput presretanja u prometu ili postavljanja zasjede.

  • +51
Croatian Dagger: Zajednička vojna vježba hrvatskih i britanskih vojnika u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev

Prema pojašnjenju stručnjaka, pripadnici postrojbe podjednako uvježbavaju zaštitnu pratnju vozilom te zaštitnu vožnju. Naime, zaštitna pratnja i zaštitna vožnja se razlikuju po tome što zaštitna vožnja ima zadaću osigurati prednost prolaza i upozorenje drugim sudionicima, dok je zaštitnoj vožnji cilj zaštititi štićenu osobu.

>>> Već ih 15 godina šaljemo u Afganistan: Pogledajte vojne policajce u punoj spremi

Zaštitna vožnja čije vratolomne vještine svakodnevno uvježbava postrojba dijeli se na ofenzivnu i defanzivnu zaštitnu vožnju, odnosno napadačku i izbjegavajuću, ovisno o situaciji, pa se u skladu s potrebama uvježbavaju različiti scenariji mogućeg napada.