vremenske neprilike

[VIDEO] Tuča zabijelila Hvar, u moru kod Dubrovnika se pojavila pijavica

07.12.2022 u 10:31

Bionic
Reading

Danas je Dalmaciju zahvatilo novo nevrijeme, na Hvaru je pala obilna tuča dok se u moru kod Dubrovnika stvorila velika pijavica. Tuča je zabijelila gradske ulice i ostavila nanose leda do 20 centimetara, a posla su imali i vatrogasci

Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom u Posavini i Lici te osobito u Dalmaciji, u kojoj će biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. U unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na krajnjem jugu umjeren jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9 na kopnu i od 13 do 16 °C na moru i u unutrašnjosti Dalmacije.

Sljedećih dana prevladavat će oblačno vrijeme s povremenom oborinom. Obilnije kiše bit će osobito u petak i subotu duž obale, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Kratkotrajno je na zapadu i sjeverozapadu unutrašnjosti u četvrtak moguća susnježica. Vjetar na kopnu slab, u petak ponegdje umjeren jugoistočni. Na Jadranu jugo, u petak u jačanju na vrlo jako i olujno, a u četvrtak će na sjevernom dijelu još prijepodne puhati bura i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u blagom porastu.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

U moru kod Dubrovnika stvorila se pijavica, a korisnica Facebooka snimila je jutrošnju tuču na Hvaru.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo udruge, koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, ta pojava nije neuobičajena jer je cijeli Jadran pod višednevnim ciklonalnim utjecajem. Posljedica toga su velike količine oborina u prvih sedam dana prosinca, ponegdje čak 150 litara po četvornome metru.

'Posljednja dva dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji povremeno se javljaju olujni kumulonimbusi iz kojih je bilo jačih grmljavinskih pljuskova i tuče. Pijavice su zabilježene na području Dubrovnika i Visa. Tuča je jučer poharala šire solinsko područje, danas su se zabijelili dijelovi otoka Hvara i dubrovačko područje', rekao je Popadić.

Vatrogasci s Hvara imali su mnogo poziva uglavnom radi ispumpavanja vode iz prostorija u prizemlju, ali znatnije štete nije bilo.

  • +27
Tuča i jaka kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic
Izvor: Cropix / Autor: Cropix