skandal u turskoj

[VIDEO] Nepoznata osoba hakirala sustav za pozivanje na molitvu i s minareta pustila poznatu antifašističku himnu

22.05.2020 u 22:48

Bionic
Reading

U turskom gradu Izmiru u četvrtak je pokrenuta istraga nakon što je s razglasa u lokalnoj džamiji, umjesto poziva na molitvu, emitirana poznata talijanska antifašistička pjesma 'Bella Ciao'

Kako javljaju turski mediji, u jednoj izmirskoj džamiji u srijedu je hakiran sustav za pozivanje na molitvu pa je s minareta nekoliko džamija istovremeno puštena prosvjedna pjesma zbog koje su vlasti najavile podizanje kaznene prijave. Turska agencija Anadolija priopćila je da je pjesma 'Bella Ciao' emitirana nakon što su 'nepoznate osobe sabotirale i nezakonito hakirale sustav poziva na molitvu'. Tužiteljstvo u Izmiru pokrenulo je istragu o incidentu koja će obuhvatiti i korisnike društvenih mreža osumnjičene za 'negiranje vjerskih vrijednosti'.

Turske list Hürriyet ističe da je s minareta puštena pjesma u izvedbi turske skupine Yorum, čija su tri člana preminula od posljedica višemjesečnog štrajka glađu u zatvorima u koje su smješteni zbog sumnje da pripadaju turskim i kurdskim ultraljevičarskim terorističkim organizacijama. Glasnogovornik vladajuće turske stranke Pravda i razvoj (AKP) Omer Celik najoštrije je osudio incident, najavivši da će počinitelji biti pronađeni i procesuirani.

'Bella Ciao' s minareta u Izmiru Izvor: Društvene mreže / Autor: Pandanuts

Turski mediji ističu da se incident dogodio usred ramazana, muslimanskog mjeseca posta, kad su džamije zatvorene zbog pandemije koronavirusa koji je u Turskoj dosad odnio oko 4300 života. Pjesma 'Bella Ciao' nastala je krajem 19. stoljeća među nadničarima koji su je pjevali u znak prosvjeda protiv loših radnih uvjeta na poljima sjeverne Italije. Izmijenjena je i usvojena kao himna antifašističkog otpora talijanskih partizana između 1943. i 1945. godine, za vrijeme otpora protiv nacističke okupacije Italije i talijanskog građanskog rata. Danas se 'Bella Ciao' pjeva širom svijeta kao antifašistička himna slobodi i otporu.