POLITIČKI NEMIRI

[VIDEO] Ne nazire se kraj političkom kaosu u Venezueli; koji predsjednik je legitiman?

30.01.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Sjedinjene Države, Europska unija te više od polovice latinoameričkih zemalja i Albanija poduprli su venezuelsku oporbu. Druge zemlje, uključujući Rusiju, Iran, Tursku, Kubu, Boliviju i Nikaragvu, poduprle su Madura. Gledajući sa strane, u Venezueli su trenutno na vlasti dva predsjednika

Venezuelu trese institucionalna kriza koja bi mogla odvesti zemlju u potpuni kaos. Predsjednik Narodne skupštine Juan Guaidó proglasio se privremenim predsjednikom države. Oporba u toj zemlji smatra da socijalist Nicolas Maduro uzurpira vlast te ga na sve načine nastoji srušiti. Guaidóa kao novog predsjednika odmah su priznale Sjedinjene Američke Države i Kanada, kao i niz južnoameričkih država.

Maduro, koji je preuzeo dužnost predsjednika Venezuele 2013. godine, nakon smrti Huga Chaveza, kritiziran je u zemlji i svijetu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i načina na koji upravlja ekonomijom.

Samoproglašeni prijelazni predsjednik po zanimanju je industrijski inženjer, a obrazovan je u SAD-u. Pokazao je veliku hrabrost kada je krenuo u otvoreni sukob s Madurom osporivši mu pravo na funkciju. Izbori na kojima je Maduro osvojio drugi mandat održani su u svibnju prošle godine. 

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr
  • +11
Prosvjed protiv Madura u Venezueli Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia