TU-160M

[VIDEO] Na Putinovu naredbu Rusi uspješno modernizirali strateški bombarder i raketonosac

05.02.2020 u 23:00

Bionic
Reading

Rusko ratno zrakoplovstvo izvelo je ovog tjedna prvi let moderniziranog nadzvučnog strateškog bombardera i raketonosca Tu-160M koji bi trebao ući u upotrebu već iduće godine

Tvrtka Tupoljev koja je dizajnirala i modernizirala bombarder, navela je da je zrakoplov tijekom probnog leta proveo 34 minuta u zraku leteći na visini od 1500 metara. Prema navodima tvrtke, zrakoplov je po uspješnom slijetanju upućen na nastavak letno-tehničkih testiranja u zrakoplovni zavod Kazanski.

'Za vrijeme leta obavljene su provjere najsuvremenijih sustava i opreme koji su integrirani tijekom modernizacije', priopćeno je iz tvrtke Tupoljev.

  • +4
Tu-160M Izvor: Profimedia / Autor: Marina Lystseva / TASS / Profimedia

Povodom uspješnog testiranja obratio se i ruski ministar obrane Sergej Šojgu koji je ponovio da je zrakoplovni zavod Kazanski dobio zadaću obnoviti bombardere po naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Zrakoplov će biti opremljen novim napadno-navigacijskim sustavom, suvremenim i pouzdanim sustavima veze s povećanom zaštitom od elektronskog ometanja te jedinstvenim paketom naoružanja koje će proširiti njegove borbene sposobnosti prilikom upotrebe ubojitih sredstava s konvencionalnim i nuklearnim bojevim glava', izjavio je Šojgu, a prenosi agencija RIA.

Tu-160M Izvor: Društvene mreže / Autor: 10SlideInfo

Šojgu je najavio i obnovu pogonske grupe bombardera integracijom motora NK-32 čime će se povećati njegov operativni dolet i produžiti efektivno vrijeme leta.

Procesom modernizacije obuhvatit će se 10 zrakoplova Tu-160 po cijeni od 23 milijuna dolara po zrakoplovu, dok se završetak modernizacije očekuje do 2027. godine. Prema planu ruskog ministarstva obrane, modernizirat će se ukupno 16 bombardera, a postoje planovi za obnovu proizvodnje ove letjelice koja ima namjeru ojačati nuklearnu trijadu u kopnenoj, pomorskoj i zračnoj komponenti ruske vojske.

Tu-160 je nadzvučni teški strateški bombarder s promjenjivom geometrijom krila dizajniran u bivšem Sovjetskom Savezu. Najteži je borbeni zrakoplov ikad napravljen, a izgledom podsjeća na američki bombarder B-1 Lancer, iako je složeniji, dvostruku brži i može ponijeti više korisnog tereta. Dosad je proizvedeno ukupno 39 primjeraka, a pojedine verzije mogu nositi dalekometne nadzvučne rakete tipa Kh-90.