SAMJIYON

[VIDEO] Kim Jong-un svečao otvorio socijalističku utopiju koju su besplatno gradili omladinci u zamjenu za pristup fakultetima

04.12.2019 u 21:40

Bionic
Reading

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un je proteklog vikenda svečano otvorio grad Samjiyon – socijalističku utopiju u kojoj će biti smješteno zaslužnih 4.000 obitelji

Projekt kojeg sjevernokorejski mediji opisuju kao 'oličenje moderne civilizacije' zamišljen je kao 'socijalistička utopija' s novoizgrađenim apartmanima, hotelima, skijalištem i drugim komercijalnim, kulturnim i zdavstevnim objektima u kojoj će svoj dom, prema navodima sjevernokorejske državne agencije KCNA, naći 4.000 obitelji.

Grad Samjiyon smješeten je u podnožju svete planine Paektu odakle potječe dinastija sjevernokorejskih predsjednika, a upravo je aktualni predsjednik Kim Jong-un svečano otvorio projekt započet još 2005. godine.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, svečano otvaranje zabilježio je gasnogovornik vladajuće stranke Rodong Sinmun koji je snimio Kim Jong-una kako s osmijehom presjeca vrpcu na ceremoniji otvaranja.

Kim Jong-un svečao otvorio socijalističku utopiju Izvor: Društvene mreže / Autor: ARIRANG NEWS

Izgradnja Samjiyona je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio napora za osamostaljivanje gospodarstva, no njegova je gradnja kasnila zbog nedostatka građevinskog materijala i radne snage kao rezultat međunarodnih sankcija uvedenih za suzbijanje nuklearnog programa Pjongjanga.

Kašnjenje u izgradnji potaknulo je Kimov režim da mobilizira omladinske radne brigade koji su besplatno, uz slabu prehranu, gradili Samjiyon po 12 sati dnevno, a sve kako bi zauzvrat ušli u uži krug onih kojima je dozvoljeno upisivati fakultete i pridruživanje jedinoj dopuštenoj političkoj stranci.

Valja spomenuti da novoizgrađeni grad ima vlastiti aerodrom i željeznički kolodvor, a u blizini se nalaze i ljetnikovci koje su koristili Kimov djed i otac – Kim Il-sung i Kim Jong-il.