PORUKA WASHINGTONU

[VIDEO] Iran ususret obljetnici revolucije promovirao novu podmornicu s krstarećim projektilima

18.02.2019 u 21:51

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani predstavio je u nedjelju u gradu Bandar Lengehu na jugu zemlje podmornicu domaće proizvodnje, opremljenu krstarećim projektilima

Riječ je o podmornici naziva Fateh (Osvajač), koju je iranski predsjednik predstavio u svojem govoru pred tisućama pristaša, a u kojem je upozorio protiv podjela u zemlji, rekavši kako je to 'cilj iranskih neprijatelja'.

'Nećemo se klanjati hegemonijskoj moći. Spremni smo žrtvovati sebe i prolijevati krv kako bismo zaštitili Iran', rekao je Rohani na promociji podmornice, za koju su iranske agencije kazale kako je riječ o plovilu težine 600 tona opremljenom torpedima, minama te krstarećim projektilima, a autonomija joj iznosi pet tjedana.

Agencija Tasnim dodala je kako je Fateh opremljen sustavom navođenih raketa te naprednim radarskim sustavom za rano otkrivanje neprijateljskih plovila.

'Fateh je u cijelosti domaća podmornica koju su osmislili i razvili stručnjaci ministarstva obrane te je opremljena suvremenim tehnologijama', izjavio je za Tasnim iranski ministar obrane, brigadni general Amir Hatami.

Vertikalni lansirni sustav

Vojni analitičari agencije Tasnim ističu kako je najnovija podmornica jedan od najvažnijih projekata koje je iranska vojska poduzela u posljednjih 40 godina, a druge agencije zamjećuju vertikalni lansirni sustav kojim se može pohvaliti tek nekoliko svjetskih velesila, kao i sustav sa šest torpeda, četiri torpedna čamca te osam razornih mina.

Izvor: Društvene mreže

Valja napomenuti kako je Iran svoje podmornice nabavljao iz Rusije, no zbog plićaka izvan teritorijalnih voda njima je bilo nemoguće upravljati pa se 2006. godine okrenuo vlastitoj proizvodnji.

Glavni zapovjednik iranske mornarice, kontraadmiral Husein Kanzadi izjavio je da će podmornica Fateh biti korištena za obavljanje misija u Omanskom moru, a njena promocija okarakterizirana je kao pokazivanje mišića ususret obilježavanju 40. godišnjice Islamske revolucije u vrijeme pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Predstavljanje novog oružja ususret godišnjici revolucije uvriježena je tradicija u Iranu, no ova posljednja premijera izravno je upućena poruka Washingtonu, smatraju neovisni vojni analitičari.

Rakete sve većeg dometa

SAD i pojedine europske zemlje u više su navrata upozoravali na iranski raketni program. Sjedinjene Države tvrde kako su iranski projektili sposobni nositi nuklearne bojeve glave, no Teheran tvrdi kako je riječ o sustavima namijenjenim isključivo u obrambene svrhe, što su potvrdili i UN-ovi nuklearni inspektori.

Otkako je Washington 2015. godine donio odluku o povlačenju iz sporazuma te je ponovno uveo sankcije Iranu, ta je zemlja pojačala razvoj naoružanja.

Ranije ovog mjeseca Iran je objavio da je uspješno testirao novu krstareću raketu Hoveizeh dometa 1350 kilometara, a nekoliko dana kasnije promovirana je raketa zemlja-zemlja Dezful s dometom od 1000 kilometara.