stigla promjena vremena

[FOTO/VIDEO] Grmljavinsko nevrijeme poharalo Istru, na Cresu zabilježena neobična pojava

06.06.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Nestabilno vrijeme, praćeno pljuskovima, stiglo je i na sjeverozapad Hrvatske. Prijepodne kiša je padala u Istri i na Kvarneru, a neobična pojava zabilježena je na otoku Cresu

Za razliku od subote, nedjelju obilježava vrlo promjenjivo vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je zabilježen i jak vjetar, na dijelu područja većinom je bila riječ o sjeverozapadnjaku, piše Istramet.

Količine kiše do 11:30 h koje su zabilježile postaje nisu odveć obilne, no u Poreču je palo 25 mm, a Umagu 20 mm. Krajnji jug Istre kiša je zaobišla, iako je oko Valture došlo do razvoja jačih pljuskova praćenih grmljavinom. Ukupno je u 2 sata zabilježeno više od 4000 udara munja, no uglavnom na otvorenom moru.

Neverin koji je zahvatio Cres te pripadajući jak vjetar uzrokovao je neobičnu pojavu iznad grada. Naime, podigao je oblak peludi. Riječ je o peludi masline koja je u punoj cvatnji.

Oblak peludi iznad Cresa Izvor: Društvene mreže / Autor: Sandro Puncet/IstraMet

U poslijepodnevnim satima kiša je zahvatila i sjeverozapad Hrvatske, pa i Zagreb.

  • +2
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Prema prognozi DHMZ-a, u nedjelju će u većini predjela biti promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi.

Na južnom Jadranu pretežno, a na srednjem djelomice sunčano uz povećanu vjerojatnost za kišu uglavnom na sjeveru Dalmacije. Vjetar većinom slab, na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura većinom od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, a u Dalmaciji ponegdje i malo viša.