SLUČAJ POŽEGE

[VIDEO] Grbin: Plenkovićev radar radi vrlo selektivno. Prepoznaje stvari kojih nema, a stvarne probleme ignorira

14.01.2021 u 19:06

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je pozdravio Vladine izmjene Zakona o obnovi potresom zahvaćenih područja, rekavši da je njegova stranka na tome inzistirala još prije deset dana te upozorio da je uz obnovu nužna i revitalizacija Sisačko-moslavačke županije.

'SDP pozdravlja Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovi potresom zahvaćenih područja, ali ga moramo detaljno proučiti prije nego što zauzmemo stav i odlučimo hoćemo li podnositi amandmane. Dobro je da se obnova širi i da će to krenuti brzo, međutim, već u ovom trenutku imamo ozbiljne dvojbe oko stvaranja dualizma koji će se na neki način otvarati jer će obnovom upravljati i Fond i Središnji ured. Strah nas je da će to stvoriti dodatne komplikacije građanima, pretjeranu birokratizaciju i da se ponekad neće znati tko je za što nadležan', kazao je Grbin uoči online sjednice Predsjedništva SDP-a.

Dodao je kako je zadovoljan što je Vlada prihvatila još jednu njegovu inicijativu, a to je da obnova nije dovoljna.

Obnova i Zakon o obnovi su nulta točka i time ćemo pomoći građanima koji su ostali bez krova nad glavom, međutim, bez kompletne revitalizacije nećemo učiniti ništa, rekao je Grbin.

Dobro je da je Vlada donijela odluku da se kreće s revitalizacijom, međutim, ustvrdio je Grbin, nije dobro što u toj odluci nema rokova. Apelira na Vladu da to promijeni.

Tijelu koje se formira nisu dani nikakvi rokovi u kojima bi trebali ići sa svojim potezima, a bez rokova znamo kako stvari u Hrvatskoj funkcioniraju i mislim da bi se trebao utvrditi razuman rok od najviše tri mjeseca kako bi se taj plan izradio, izjavio je predsjednik SDP-a.

Grbin ističe kako mu je drago da je premijer Andrej Plenković, nakon pritisaka oporbe i medija, najavio da će objaviti tko je sve sudjelovao u poslijeratnoj obnovi Banovine i što će se moći vidjeti je li bilo sukoba interesa ili kakvih drugih pogodovanja koja se već na prvu loptu mogu vidjeti.

Video: Tomislav Miletić/PIXSELL

'Neprihvatljivo mi je i potpuno strano da predsjednik Vlade ima ovlast intervenirati u to hoće li se neki dokumenti, koji po zakonu moraju biti javni, objaviti ili ne. Ovo je skandalozno i tužno što je došlo do toga da je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića, Hrvatsku doveo u situaciju da, bez obzira na postojanje zakona, premijer odlučuje što će se objaviti ili ne. U demokratskim državama to se ne događa nego novinari ili bilo koji građanin postavi zahtjev, a tijelo javne vlasti čini ono što mu je obveza. Želim i borit ću se da Hrvatska postane takva zemlja', poručio je.

Stajalište predsjednika Republike Zorana Milanovića da u poslijeratnoj obnovi nije bilo ratnog profiterstva nego ‘kokošarenja’ te da je sve ionako već u zastari, a da saborsko istražno povjerenstvo o tome nije potrebno, Grbin je popratio riječima da ni predsjednik Milanović ni premijer Plenković ni on nisu nadležni za utvrđivanje bilo čije kaznene odgovornosti, ni je li nastupila zastara nego je to u nadležnosti DORH-a i sudova.

Grbin je također upozorio na predsjednikovu izjavu nakon jučerašnjeg obilaska Sisačko-moslavačke županije, u kojoj je naveo kako su devet objekata koji su obnavljani nakon rata, svi srušeni. Grbin tumači kako je njemu 'upravo iz riječi predsjednika Republike jasno da je istražno povjerenstvo nužno jer je tih devet objekata trebalo biti građeno tako da mogu izdržati potres i razlog su zbog kojih tražimo istražno povjerenstvo'.

Komentirajući slučaj gradonačelnika Požege, HDZ-ovog Darka Puljašića, koji je dao ostavku na zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru zbog snimke koja otkriva namještanje poslova u ‘političkoj firmi’, Grbin je kazao da 'radar premijera Plenkovića očito radi vrlo selektivno'.

'Taj radar prepoznaje stvari kojih nema, a stvarne probleme ignorira', smatra Grbin. Dodao je da predsjednik HDZ-a 'voli držati stvari pod kontrolom', ustvrdivši kako je 'sigurno bio upoznat s tom snimkom i zašto ju je ignorirao'. 'Očito je bilo bitno je li neki podatak u javnosti ili ne, a ne postoji li odgovornost pojedinog člana HDZ-a', izjavio je Grbin.

Što se tiče bivšeg gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, osumnjičenika u aferi Janaf, koji je izašao iz SDP-a, ali ostao nezavisni saborski zastupnik, Grbin je rekao da u SDP-u imaju nultu stopu tolerancije na kriminal.

Grgić je to prihvatio i zbog toga je istupio iz SDP-a, međutim, zastupnički mandat je vezan uz osobu, ne pripada političkoj stranci i ja kao predsjednik SDP-a ne mogu utjecati na to hoće li neki zastupnik izaći iz Sabor ili neće, dodao je Grbin.

'Bih li bio sretniji da je Grgić odlučio svoju slobodu i status braniti bez da je saborski zastupnik? Bih, ali to je odluka koju ne mogu donijeti ja nego jedino Grgić. On je istupio iz SDP-a da ne bi bio uteg stranci i nadam se da će u kaznenom postupku dokazati svoju nevinost', rekao je čelnik SDP-a.

O SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Grbin nije htio govoriti jer još se razgovara s partnerima. Dodao je i da Željko Sabo, s obzirom na postupke koji se protiv njega vode, ne bi trebao biti kandidat za gradonačelnika Vukovara