zastrašivanje zapada

[VIDEO/FOTO] Lukašenkova objava o modificiranju bjeloruskih jurišnika za nuklearne napade možda je čisti blef, a evo i zašto

31.08.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, blizak saveznik Rusije u ratu u Ukrajini, objavio je da su bjeloruski borbeni zrakoplovi Su-24M Fencer nedavno modificirani za nošenje nuklearnog oružja. Stručnjaci tvrde da je riječ o Lukašenkovu blefiranju kako bi zastrašio Zapad, a evo i zašto

Vijest o modificiranju dalekometnog jurišnika tipa Su-24 prenijele su svjetske agencije nakon što je Lukašenko prošlog petka kazao da su ti borbeni zrakoplovi modificirani za nošenje nuklearnog naoružanja i da će Minsk 'odmah reagirati ako Zapad izazove probleme'. Izvor za tu vijest bila je priča koju je izvorno objavila bjeloruska agencija BelTA, a koja je u kasnijoj verziji iste priče spominjanje Su-24 zamijenila generičkim navođenjem termina 'zrakoplovi Suhoj'.

Lukašenko je prema navodima agencije BelTA rekao da je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom nedavno u Sankt Peterburgu dogovorio modernizaciju bjeloruskih borbenih zrakoplova Su-24M kako bi oni mogli nositi nuklearno naoružanje. No za izmjenu u naknadnom agencijskom izvješću, u kojem se neprecizirano spominju zrakoplovi Suhoj, zaslužni su ključni tehnički detalji koji se odnose na nuklearne (ne)sposobnosti bjeloruskog ratnog zrakoplovstva.

Su-24 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Dmitrij Pičugin

Bjelorusko ratno zrakoplovstvo, naime, trenutno koristi jurišnike tipa Su-25 Frogfoot i višenamjenske borbene zrakoplove Su-30M Flanker te MiG-29BM, a flota modela Su-24 povučena je iz upotrebe još 2012. godine, s time da je njih 12 od ukupno 42 prodano godinu kasnije sudanskom ratnom zrakoplovstvu.

Dobro upućeni izvori tvrde da nema dokaza za to da je ostatak bjeloruskih Su-24 ponovno aktiviran jer su sve preostale konstrukcije tih lovaca bombardera ostale pohranjene u zračnoj bazi Baranoviči, s drugim povučenim tipovima aviona, uključujući lovce tipa Su-27 Flanker. Uz to, analitičari podsjećaju da su bjeloruski Su-24M oduvijek bili sposobni nositi nuklearno naoružanje, što znači da ih ne bi trebalo ponovno konfigurirati za nuklearne napade.

Potpuno neprikladna rezervna opcija za nuklearni napad

Stručnjaci ukazuju na to da nije nemoguće da je Rusija predala savezniku svoje Su-24 sa sposobnošću za nuklearne napade, ali istovremeno ističu da se takvo što čini manje vjerojatnim te da se ta mogućnost ne uklapa ni u jednu službenu izjavu niti u izvješća zapadnih obavještajaca.

Još jedna rezervna nuklearna opcija, koju su neki analitičari ostavili otvorenom, bjeloruska je flota podzvučnih jurišnika Su-25, kakvi se naširoko koriste u ratu u Ukrajini na obje strane. Iako je Minsk čvrst saveznik Moskve, bjeloruski Su-25 nisu dosad korišteni u tom ratu, no oni su još uvijek u aktivnoj uporabi u bjeloruskoj zračnoj bazi Lida u blizini Poljske i Litve. Riječ je o jurišnicima čiji je dio za vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza bio osposobljen nositi taktičke nuklearne bombe.

Rusija bi teoretski mogla prilagoditi bjeloruske Su-25 za nuklearne sposobnosti, međutim s maksimalnom brzinom od 950 kilometara na sat i borbenim doletom od samo 750 kilometara u slučaju korištenja dva vanjska spremnika za gorivo, taj avion za blisku podršku, jurišne zadaće i protutenkovsku borbu bio bi potpuno neprikladan za nuklearni napad - osobito u srazu s NATO-om.

S obzirom na aktualne sposobnosti bjeloruskog ratnog zrakoplovstva, čini se da je ipak riječ o još jednoj Lukašenkovoj obmani u dogovoru s Putinom kako bi pokušao zastrašiti Zapad.