nenadmašne sposobnosti

[VIDEO] Evo koje lovce Rusi nude Turskoj kao zamjenu za propali posao s Amerikancima

23.07.2019 u 06:24

Bionic
Reading

Nakon što je Rusija nedavno isporučila Turskoj dijelove za proturaketni sustav S-400, što je izazvalo zgražanje ostalih članica NATO-a, ponajviše Sjedinjenih Država, Moskva je proteklog vikenda ponudila Ankari i kupnju višenamjenskog borbenog zrakoplova tipa Su-35. Ti lovci bombarderi za održavanje zračne nadmoći, smatraju Rusi, mogli bi biti dostojna zamjena za američke zrakoplove F-35, čija je isporuka zaustavljena upravo zbog kupnje sustava S-400

Mogućnost kupnje modificirane verzije zrakoplova tipa Su-27 proteklog vikenda najavio je predsjednik Rosteca Sergej Čemezov. Predsjednik ruskog državnog konglomerata za proizvodnju i prodaju oružja izjavio je kako je Moskva spremna dostaviti avione Su-35 ukoliko ih Ankara želi imati u svojim eskadrilama.

Riječ je o višenamjenskom lovcu 'teže klase' s mogućnošću velikog dometa koji se smatra lovcem 4. generacije jer u njega nije ugrađen AESA radar. Uz to, analitičari ističu kako je ruski lovac daleko iza ranije ponuđenih američkih F-35, a koji pripadaju avionima iz skupine tzv. stealth letjelica smanjenog radarskog odraza. Ipak, radi se o lovcu nenadmašnih manevarskih sposobnosti koji je nabavila Kina, zbog čega su joj prošle godine iz Washingtona nametnute određene sankcije.

Uspoređujući zrakoplove F-35 i Su-35, dobri poznavatelji zrakoplovne tehnike ističu kako potonji avion nije u potpunosti letjelica pete generacije, ali da predstavlja znatno unaprijeđenu verziju pouzdanog ruskog lovca Su-27 koji je svoj prvi let imao davne 1977. godine, a koji je kroz godine dobio novu elektroniku, snažnije i pouzdanije motore te modificiranu strukturu trupa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Cargospotter

Su-35 može dostići brzinu od 2,25 maha na velikim visinama i 1,13 maha na razini mora, što je u rangu s američkim avionom pete generacije F-22 Raptor. S druge pak strane, F-35 vrlo teško može doseći 1,6 maha pod punim mlazom, ističu stručnjaci, dodajući kako manje brzine znače i manje energije za lansiranje raketa, što zauzvrat znači kraći opseg napada. Uspoređujući F-35 i Su-35, američki stručnjaci naglašavaju kako je jedini adut američkog lovca njegova stealth tehnologija i visokotehnološki senzori koji omogućuju pilotu prevagu pri iznenadnom napadu izvan vidnog dosega neprijatelja. U svim drugim scenarijima većina američkih analitičara preporučuje pilotima F-35 bijeg na sigurno od ruskih lovaca za zračnu nadmoć koje Moskva nudi Turskoj.

  • +4
Superpokretljivi ruski lovac Su-35 Izvor: Reuters / Autor: Pascal Rossignol

Avioni tipa Su-35 imali su svoju borbenu premijeru tijekom ruske intervencije u Siriji, u kojoj su služili kao pratnja jurišnicima tipa Su-24 i Su-34, a koje su Turci tijekom tog sukoba gađali iz svojih protuzračnih sustava s američkim potpisom. Inače, kao jedno od pojašnjenja izostavljanja Turske iz programa F-35 Pentagon je naveo to kako njegovi mlazni motori ne mogu koegzistirati sa sustavom S-400, tvrdeći da će se njegova platforma za prikupljanje obavještajnih podataka koristiti za učenje o naprednim mogućnostima aviona tipa F-35.