na granici s bih

[VIDEO] Der Spiegel objavio snimku i tvrdi: Hrvatski policajci premlaćuju i bičuju migrante. MUP sve demantira

18.11.2020 u 22:03

Bionic
Reading

Njemački magazin 'Der Spiegel' objavio je snimke za koje tvrde da se na njima vidi brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku.

Do incidenta sa snimke, piše Spiegel, došlo je u ožujku. Taj je magazin razgovarao sa četvoricom ilegalnih migranata sa snimke koji su ispričali kako su u ožujku s još pedesetak migranata krenuli iz BiH prema državama Europske unije.

Ispričali su kako su granicu prešli kod sela Šturlić u BiH, nakon čega su put nastavili pješice kroz šume na hrvatskoj strani granice. Nakon sedam dana stigli su i do Kupe i granice Slovenije gdje su se trebali sastati s krijumčarima. No, kada su izašli iz zaklona presrela ih je slovenska policija. Imigranti su za Spiegel ispričali da su od slovenske policije zatražili azil, no da su odbijeni.

Slovenska policija za Spiegel je potvrdila da je presrela imigrante, no tvrde da nitko od njih nije zatražio azil zbog čega su ih predali hrvatskoj strani. Hrvatska policija, tvrde imigranti, odmah ih je odvela do granice s BiH, gdje su ih dočekali maskirani muškarci.

Incident se, piše Spiegel, dogodio kod Poljane na hrvatsko-bosanskoj granici. Na snimci se vidi jednog od migranata kako stoji na bosanskoj strani, mokar i bez cipela. S druge strane rijeke, na hrvatskoj strani, vide se četiri osobe u maslinasto-zelenim i plavim uniformama, te se na snimci vidi kada na glavu stavljaju crne maskirne kape. Jedan od njih u ruci drži i dugi štap na kraju kojeg je svezan neki teški objekt.

Na snimci, koju je objavila i udruga Border Violence Monitoring Network, vidi se kako maskirani ljudi dovode migrante do rijeke i kako ih udaraju štapom. Iako se maskirane osobe ne može identificirati, Spiegel piše kako činjenica da se nalaze blizu granice znači da su dio sigurnosnih snaga Hrvatske.

Snimka koja prikazuje nasilje prema imigrantima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Border Violence Monitoring Network

'Uniforme koje se vidi na snimci su nepotpune', kaže za Spiegel bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji sumnja da se radi o umirovljenim policajcima, koji su nakon odlaska iz policije imali pravo zadržati svoje uniforme.

'Pushback je sustavan. Iz mog iskustva, uvjeren sam da Vlada to sve tolerira', kazao je.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su pak Spiegelu da nemaju podatke da se na taj dan i u tom području išta događalo. Poručili su da bez dodatnih detalja ne mogu komentirati incident. Hrvatska, poručili su iz MUP-a, onima koji to zatraže omogućuje da postanu tražitelji azila, a da izvještaji međunarodnih udruga o ozlijeđenim migrantima potpuno odbacuju mogućnost sukoba između samih migranata, koji onda, tvrdi MUP, za to krive hrvatsku policiju.