NAJVEĆA VOJNA AKVIZICIJA

[VIDEO] Bugarska usred pandemije nabavila lovce F-16, ugovor težak 512 milijuna dolara

07.04.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Bugarska je u ponedjeljak s tvrtkom Lockheed Martin zaključila ugovor o kupnji osam novih borbenih zrakoplova tipa F-16 Block 70 koji bi trebali biti proizvedeni do 31. siječnja 2027. godine

Prema priopćenju američkog ministarstva obrane, ugovor je vrijedan 512 milijuna dolara, dok će se nove 'šesnaestice' proizvoditi u pogonima tvrtke Lockheed Martin u teksaškom Fort Worthu te u Greenvilleu u Južnoj Karolini.

Prema ugovoru, krajnji rok za isporuku osam zrakoplova je 31. siječnja 2027. godine. U Pentagonu su precizirali da je riječ o šest jednosjeda i dva dvosjeda namijenjenih za obuku pilota, kao i pratećoj opremi.

Bugarska je donijela odluku o kupnji novih F-16 krajem srpnja prošle godine, nakon što je Narodna skupština Bugarske odbacila veto predsjednika Rumena Radeva. Za odbacivanje predsjedničkog veta glasovalo je 128 zastupnika, dok je 73 zastupnika podržalo Radeva. Za potvrdu kupnje zrakoplova bio je dovoljan 121 glas.

Bugarska usred pandemije nabavila lovce F-16 Izvor: Društvene mreže / Autor: Lockt Tube

Iako je oporba navodila da će uvjeti kupoprodajnog ugovora biti neprofitabilni za Bugarsku te da ne postoje mehanizmi za međunarodnu arbitražu, već samo mogućnost tužbe u Sjedinjenim Državama, presudili su glasovi vladajućih. Prema njihovom mišljenju, spomenute zrakoplove kupovale su i mnoge druge države, a ističu da su F-16 odgovarajući zrakoplovi za Bugarsku, kojima će biti zaštićeni strateški interesi i povećan autoritet države. Tijekom parlamentarne rasprave spominjalo se da je Radev imao osobne financijske motive pri ulaganju veta jer je u igri bio i švedski lovac Gripen.

Bugarski ministar obrane Krasimir Karakačanov prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora precizirao je da je za kupnju novih lovaca osigurano ukupno 1,2 milijarde dolara. Istodobno je vršio pritisak na Sjedinjene Države kako bi smanjile cijenu ugovora, a u protivnom bi se vlada u Sofiji vratila u pregovore s Italijom, koja je ponudila svoje Eurofighter Typhoone, i Švedskoj, koja je Bugarima nudila Gripene.

Bugarska usred pandemije nabavila lovce F-16 Izvor: Društvene mreže / Autor: Atlantic Cčub Bugarska

Bugarski posao s Lockheed Martinom najvredniji je međunarodni ugovor te države o kupnji vojne tehnike još od 1989. godine, kada je Sofija kupila svoje prve primjerke sovjetskog lovca MiG-29, a koji će biti zamijenjeni upravo lovcima tipa F-16 Block 70.

Iako je u tijeku globalna pandemija koronavirusa, pojedine europske države, poput Njemačke, Poljske, Finske i Švicarske, još uvijek nisu službeno odgodile natječaje ili odustale od nabave novih borbenih zrakoplova.

Višenamjenski lovac u verziji Block 70 omogućava umreženost sa svim borbenim platformama u realnom vremenu, a razvijan je radi lakšeg umrežavanja s lovcima pete generacije poput modela F-35. Modernizirana verzija popularnog F-16 evolucijski je 'plafon' četvrte generacije borbenih aviona koji posjeduje sve karakteristike sustava novije generacije pa se samim time njima može i efikasno suprotstaviti.