ODVRAĆANJE NEPRIJATELJA

[VIDEO] Amerikanci razmjestili novu termonuklearnu bojevu glavu na podmornicu

05.02.2020 u 18:48

Bionic
Reading

Pentagon je u utorak potvrdio da je nova termonuklearna bojeva glava W76-2, čiju je izradu zatražila administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, postavljana na nuklearnu podmornicu USS Tennessee koja je isplovila iz podmorničke baze u američkoj saveznoj državi Georgiji

'Uvođenje ovog oružja jača odvraćanje i pruža Sjedinjenim Državama brže i strateški održivije oružje niskog prinosa. Ono podržava našu posvećenost taktici odvraćanja, a potencijalnim protivnicima pokazuje da možemo vjerodostojno odgovoriti na bilo koji scenarij prijetnje', izjavio je John Rood, kreator politike nacionalne sigurnosti i pomoćnik ministra obrane za politiku, a prenosi portal Defense News.

Riječ je o nuklearnom projektilu čija je razorna moć jednaka udaru između peti i sedam kilotona TNT-a. Prema navodima američke Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost, proizvodnja bojeve glave započela je u siječnju prošle godne u postrojenjima teksaške tvrtke Pantex koja je i inače zadužena za proizvodnju nuklearnog oružja. Prvo, pak, testiranje održano je u posljednjem kvartalu 2019. godine.

Nuklearna podmornica USS Tennessee Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military

Za razliku od izvorne verzije projektila W76, koji je namijenjen za strateško uništavanje velikih naseljenih područja, modificirana verzija W76-2 služi za odvraćanje neprijatelja u scenariju apokaliptičnog nuklearnog rata i napade na ranije odabrane baze i neprijateljske formacije na terenu.

Ovo oružje smanjenog prinosa snage nuklearnog punjenja prilagođeno je ispaljivanju iz podmornica klase Ohio pomoću projektila Trident II, a čiji domet u Pentagonu kriju. Prema procjenama, nova termonuklearna bojeva glava može uspješno pogoditi cilj na udaljenosti od impresivnih 12.000 kilometara.

Prema dostupnim informacijama, projektil može ponijeti do 12 povratnih modula u kojima se nalazi po jedna termonuklearna bojeva glava W-76 i W-88 snage 100 kilotona ili W76-2 koja kombinira veliku preciznost i malu snagu što je idealno za uništavanje neprijateljskih položaja, strateških vojnih baza ili odvraćanja od nuklearne odmazde.

Najveći zagovornik novog projektila bio je nekadašnji američki ministar obrane James Mattis koji je smatrao da je to oružje jedini odgovor na ruske taktičke nuklearne prijetnje, dok su brojni dužnosnici Pentagona upozoravali da bi korištenje takvog oružja povećalo rizik od nuklearnog rata.