ŽELJEZNA KUPOLA

[VIDEO] Amerikanci od Izraela kupuju protuzračni sustav nalik onome iz Ratova zvijezda

11.02.2019 u 21:47

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane priopćilo je prošlog tjedna kako će kupiti 'Željeznu kupolu', izraelski obrambeni sustav koji radarski navođenim raketama obara projektile dometa pet do 70 kilometara te topničke i minobacačke granate

'Željezna kupola bit će procijenjena i testirana kao sustav zaštite od širokog spektra prijetnji iz zraka i neizravne paljbe', stoji u prioćenju Pentagona kojeg prenosi izraelski list Haaretz.

Izraelsko ministarstvo obrane priopćilo je da američko ministartsvo obrane nabavljenu 'Željeznu kupolu' namjerava koristiti za 'trenutne potrebe' američke vojske.

Izraelski premijer, ujedno i ministar obrane, Benjamin Netanyahu izjavio je kako je američka odluka o kupnji 'veliko postignuće za Izrael' te 'dodatna potvrda čvrste poveznice sa SAD-om te rastućeg izraelskog statusa u svijetu'. Pritom je nadodao kako Izrael, pored 'Željezne kupole' u svojem protuzračnom sustavu ima i 'Željeznu šaku' te da je riječ o sustavi koji se mogu suočiti sa svakom prijetnjom.

Američku kupnju 'Željezne kupole' potvrdio je i njezin proizvođač, državna tvrtka Rafael Advanced Defense Systems, koja pritom nije priopćia detalje nabave.

Oduševljeni Pentagon

'Željezna kupola' predstavljena je vrhu Pentagona prije dvije godine, a riječ je o sustavu koji je namijenjen presretanju i uništavanju raketa kratkog dometa i topničkih granata. Izraelska vojska ga koristi od 2011. godine nakon što je Hamas intenzivirao minobacačke napade na Izrael.

Izvor: Društvene mreže

Sustav se sastoji od pet proturaketnih baterija koje se aktiviraju nakon što moćni radar detektira napad i potom određuje putanju ispaljenog prjektila na kojeg odmah navodi dvije rakete koje ruše prijetnju.

'Željezna kupola' može reagirati na višestruke raketne napade istovremeno, bez obzira na doba dana, a svojom ubojitošću nadmašuje slične rakete sustave.

Skupo, ali učinkovito

Riječ je o vrlo skupom sustavu čiji razvoj je stajao više od milijarde dolara. Svaka jedinica stoji 55 milijuna dolara, a ispaljivanje svakog projektila procijenjeno je na 100 tisuća dolara.

Prema pisanju izraelskih medija, u razvoju ovog jedinstvenog sustava sudjelovali su i Amerikanci, a sustav se usavršavao tijekom godina.

'Željezna kupola' je tijekom intenziviranih Hamasovih napada 2011. godine srušila više od 90 posto raketa koje je isplalio palestinski Hamas, a sustav je omogućio Izraelcima pokretanje vlastitih raketnih napada na Pojas Gaze.