F-15EX

[VIDEO] Amerikanci naručili modernizirane verzije najuspješnijeg lovca današnjice, ugovor je težak više od 20 milijardi dolara

17.07.2020 u 11:42

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane naručilo je ovog tjedna od tvrtke Boeing prve modernizirane lovačke avione tipa F-15EX koji bi u idućem razdoblju trebali starije verzije jednog od najuspješnijih borbenih letjelica današnjice

Boeing je priopćio da je američko ratno zrakoplovstvo sklopilo ugovor s tvrtkom ukupno vrijedan 23 milijarde dolara za proizvodnju i isporuku osuvremenjenih lovaca F-15EX. Prema pojašnjenju proizvođača, prvih osam lovaca tog tipa trebali bi biti isporučeni do kraja 2023. godine, dok sporazum spominje proizvodnju 144 primjeraka tog zrakoplova za lovačke komponente američkog ratnog zrakoplovstva.

Modernizirana verzija lovca moći će nositi teže naoružanje od najnovijeg američkog višenamjenskog lovca F-35 Lightning II, a bit će opremljen višenamjenskim prikaznicima velike površine, novim radarom i sustavom za elektroničko ratovanje. 'Digitalna okosnica i velikodušna nosivost ubojitih sredstava, među kojima su i hipersonični projektili, dobro se uklapa u našu viziju budućeg mrežnog ratovanja', pojasnio je novitete Will Roper, pomoćnik ministra obrane za nabavu, tehnologiju i logistiku.

'Ono što ćemo uskoro isporučiti je moderan i robustan zrakoplov koji podržava obranu naše zemlje ugradnjom najnovijih sustava, senzora i oružja', nadodao je potpredsjednik Boeinga i voditelj tvrtkinog programa F-15 Prat Kumar, a prenosi The Washington Post. Kumar je precizirao da će prvi primjerci F-15EX biti stacionirani u zrakoplovnoj bazi Eglin u Floridi, gdje će se i testirati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Weapons of The World

F-15 je taktički lovac-presretač dizajniran za zračne borbe u svim vremenskim uvjetima s ciljem postizanja i održavanja superiornosti u zraku pred neprijateljskim avionima. Svoj prvi let imao je 1972. godine, a modernizirana verzija F-15E Strike Eagle ušao je u službu neposredno pred Zaljevski rat početkom 1991. godine, kada je imao i prvo vatreno krštenje.

Taj tip aviona se smatra jednim od najboljih lovaca koji su ikada letjeli, o čemu svjedoči činjenica da unazad 30 godina dosad niti jedan F-15 nije izgubljen u borbi, dok je istovremeno zabilježio čak 103 zračne pobjede. Više od pola tih obaranja postigli su piloti izraelskog ratnog zrakoplovstva. Pored SAD i Izraela, F-15 koriste ratna zrakoplovstva Japana, Južne Koreje i Saudijske Arabije.