put u građansku državu?

Vicepremijer zahtijeva polumjesec na crnogorskoj zastavi

25.10.2018 u 21:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik crnogorske vlade i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović zatražio je u srijedu da polumjesec bude dio crnogorskih nacionalnih simbola

Husović je, naime, tijekom govora u crnogorskom parlamentu kazao da u stranačkim dokumentima Bošnjačke stranke stoji kako bi polumjesec trebao biti dio državnih simbola Crne Gore te kako ne odustaje od tog zahtjeva, ali i da time neće ucjenjivati koalicijske partnere.

'U ustavnoj preambuli piše da su građani Crne Gore različitih nacionalnosti privrženi demokratskoj Crnoj Gori. Ustav državu ne definira kao kršćansku, već građansku te se u njemu ne spominju obilježja. Dodavanjem polumjeseca koji je simbol islama dokazujemo da je država građanska i da smo sazreli kao multietnička Crna Gora', pojasnio je Husović.

Vicepremijer je nadodao kako Bošnjačka stranka od svojeg osnivanja postavlja pitanja promjene državnih simbola te kako su ta nastojanja stalna.

>>> Usred diplomatskog incidenta: Vanna zbog spora oko jedrenjaka otkazala koncert u Crnoj Gori

'Ova inicijativa nije naš politički hir, već je sadržana u našim stranačkim dokumentima', kazao je Husović, dodavši kako time ne ucjenjuje koalicijskog partnera jer ta tema nije aktualizirana 2016. godine, kada je njihova podrška bila potrebna za formiranje vlade.

  • +7
Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL

'Želimo društveni konsenzus oko državnih simbola', zaključio je Husović u crnogorskoj skupštini.