GRADONAČELNIK VLAHUŠIĆ

'Vićan mi je podmetnuo, smijenit ću ga!'

29.06.2010 u 16:00

Bionic
Reading

'Ja sam imao veliko povjerenje u Peru Vićana, više ga nemam, ja ću ga smijeniti sa svih funkcija na koje sam ga kao gradonačelnik postavio, a što će se kasnije dogoditi s vijećem, ne znam', istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. Svog koalicijskog partnera smatra odgovornim za cijeli zaplet oko afere Šipan te tvrdi da mu je Vićan podmetnuo na potpis nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine o isplati dva milijuna kuna njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje

Podsjetimo, riječ je o nekretnini na Šipanu vrijednoj pet milijuna kuna, a koja je vlasništvo Dubrovačkog primorja, tvrtke na čijem je čelu Pero Vićan, koji je sa svojom Nezavisnom listom dio vladajuće gradske koalicije. Priča oko prodaje nekretnine krenula je nakon što je iz gradskog dijela sredstava Društvo prijatelja dubrovačke starine na račun Dubrovačkog primorja uplatilo milijun kuna, a sve na Vlahušićev zahtjev, kako je tada tvrdio donedavni predsjednik društva Denis Orlić

Prema Orliću, taj je iznos uplaćen kao predujam za kupnju nekretnine na Šipanu u vlasništvu Dubrovačkog primorja, za koju je grad bio zainteresiran. Vlahušić je tada na Gradskom vijeću izjavio da uplata na adresu Dubrovačkog primorja nije bila na njegov zahtjev te da on nije dao nalog za prijenos novca u ime grada, već je društvo odluku o 'posuđivanju novca' Dubrovačkom primorju donijelo samostalno.

Ipak, Vlahušić je pregledom naloga koje je potpisivao uvidio da je ipak potpisao nalog o isplati Dubrovačkom primorju, i to 'omaškom', kako je ustvrdio na današnjoj presici. Štoviše postoje dva naloga sa istim kvalifikacijskim brojem! I jedan i drugi sadrže pasus o suglasnosti o posudbi novca Društva prijatelja dubrovačkih starina gradskom poduzeću Vrtlar, d.o.o., no samo jedan ima pasus u kojem se navodi: 'S obzirom na novo vješto sudskog vještaka, Općinski dom u Šipanskoj luci maksimalno isplatiti do konačnog dogovora dva milijuna kuna.' Vlahušić je o postojanju dva slična dokumenta odmah obavijestio Društvo te da potonji s dodanim pasusom proglase nevažećim. Na njegov poziv tada je u gradske urede došla i krim policija, kojoj su ustupljeni svi dokumenti vezani za spornu transakciju Dubrovačkom primorju.


'Istina, potpisao sam i taj drugi dokument koji nisam pozorno pročitao i to je moja greška za koju sam spreman snositi posljedice. No šteta nije napravljena jer čim smo utvrdili da postoje dva slična dokumenta, odmah sam obavijestio Društvo da je ovaj drugi, na kojemu je dopisana stavka o posudbi Dubrovačkom primorju, nevažeći', istaknuo je Vlahušić na današnjoj presici te dodao da je dodani pasus podvala na relaciji Vićan - Orlić. Potpisao sam taj dokument, ali ga nisam sastavio, on mi je podmetnut na potpis, a Pero Vićan je sudjelovao u tom aktu', dodao je Vlahušić.

Ipak Orlića i Vićana Vlahušić ne smatra direktnim krivcima za nastalu situaciju jer, kako je rekao, za to nemaju motiva. Uzrok svemu po njemu je nezadovoljstvo bivše gradonačelnice Dubravke Šuice zbog toga što Gradsko vijeće dobro funkcionira. Sve je ispolitizirano iz kuhinje HDZ-a u želji da se diskreditira gradonačelnika i jer Šuica ne može prežaliti izgubljene izbore, misli Vlahušić.

Inače, Vlahušić je konferenciju za novinare sazvao nakon jutrošnjeg sastanka s čelnim ljudima Društva prijatelja dubrovačke starine, koji su već dva puta odbijali njegov poziv. Danas su se našli s gradonačelnikom i njegovim suradnicima, no odbili su mi dati dokumentaciju vezanu za isplatu milijun kuna Dubrovačkom primorju kazavši da su sve predali policiji. Vlahušić to smatra nekorektnim jer, kako kaže, nije mu jasno zašto Društvo ne želi s istinom izaći u javnost. Poručio je predstavnicima Društva da ne upravljaju svojom privatnom imovinom, već imovinom građana. Ipak, izrazio je nadu u daljnje dobre odnose s Društvom koje u ovoj godini najavljuje prihod od 50 milijuna kuna, većinom od ulaznica na zidine.

Vlahušić je na kraju najavio posebnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se vijećnicima dati na uvid sva dokumentacija vezana za slučaj. Peru Vićanu, kojeg je nazvao 'starijim bratom' u kojeg je izgubio povjerenje, najavio je smjenu sa svih funkcija na koja ga je postavio. Što će biti s vladajućom koalicijom u Gradskom vijeću te hoće li Vićan u njoj ostati ili izaći, njegova je odluka, zaključio je na kraju Vlahušić.