šefica za tržišno natjecanje

Vestager: Google poštuje odredbe EU-a o poboljšanju konkurencije u segmentu internetske kupovine

22.05.2019 u 15:46

Bionic
Reading

Google se pridržava odredbe Europske unije o poboljšanju konkurencije u segmentu internetske kupovine, izjavila je u srijedu povjerenica za tržišno natjecanje, odbacujući prigovore kritičara koji traže oštrije regulatorne mjere

Pred dvije godine Googleu je izrečena novčana kazna od 2,4 milijarde eura zbog nepoštenog promoviranja vlastite usluge usporedbe cijena nauštrb konkurencije. Stoga je konkurenciji ponudio nadmetanje za oglasni prostor na vrhu stranice s rezultatima pretraživanja, pružajući im priliku da se natječu pod jednakim uvjetima.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je kako se čini da ta mjera djeluje.

„Sad smo u situaciji da kod 75 posto upita postoji barem jedan konkurent Googleu u okviru za kupnju te da 40 posto klikova ide trgovcima na konkurentskim platformama", kazala je Vestager novinarima na rubu skupa u Centru za europske reforme.

"To znači da se odredba poštuje ali nastavljamo pratiti stanje iz mjeseca u mjesec”, dodala je.

U Open Internet Projectu, glasnom kritičaru Googlea, tvrde pak da se situacija nije poboljšala.

„Postavljanjem tih prodajnih jedinica baziranih na Googleu na čelne pozicije svake relevantne stranice s rezultatima pretraživanja, iznad relevantnijih usluga za uspoređivanje cijena, Google je zadržao poziciju važnog tržišta za usluge usporedbe cijena”, navodi se u prošlotjednom priopćenju Open Internet Projecta.