ŠANSE ZA USPJEH NEREALNE

Vesna Pusić odustala od kandidature za glavnu tajnicu UN-a

04.08.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova odustala je od kandidature za glavnu tajnicu UN-a

U pismu javnosti u povodu odustajanja od kandidature Pusić je napisala da je nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a postalo jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u.

Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja Pusić smatra da joj šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. 'Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor', napisala je Pusić.

Zahvalila je svima na podršci, posebno Vladi Zorana Milanovića koja ju je predložila kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke i Tihomiru Oreškoviću koji joj je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Napisala je da je razumjela to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske.

'Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno', zaključila je Pusić na kraju pisma.