HOĆE LI RIJEKA DOBITI GRADONAČELNICU?

Vesna Buterin na videochatu tportala

14.04.2009 u 10:33

Bionic
Reading

U ovotjednom videochatu tportal.hr i Mirjana Hrga ugostit će dvoje riječkih kandidata za gradonačelnika. U srijedu 15. travnja, od 11 do 11.30 sati na pitanja građana i Mirjane Hrge odgovarat će Vesna Buterin, mlada HDZ-ova kandidatkinja za riječku gradonačelnicu, koja je ujedno i gradska vijećnica te saborska zastupnica

Prvi put od demokratskih promjena, HDZ je za čelnu funkciju Riječanima ponudio žensku kandidatkinju - mladu magistricu ekonomije Vesnu Buterin. Na političkoj promidžbi Vesne Buterin intenzivno je radio premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader. Naime, upravo je Sanader odlučio da Vesna Buterin zamijeni Bojana Hlaču, prvog čovjeka lokalnog HDZ-a, u saborskim klupama.

Hlača je morao birati između svoje pozicije ravnatelja Lučke uprave i saborskog zastupnika, budući da zbog sukoba interesa nije mogao istodobno obnašati funkciju šefa jedne državne institucije i narodnog zastupnika. 34-godišnja Buterin je svoje radno mjesto na Ekonomskom fakultetu u Rijeci 'zamrznula' ulaskom u Sabor.

Politička promocija Vesne Buterin u Rijeci započela je njezinim imenovanjem za premijerovu izaslanicu na otvaranju Europskog plivačkog prvenstva u prosincu 2008. godine. Kako bi imala veće šanse u utakmici protiv najdugovječnijeg riječkog gradonačelnika, SDP-ovca Vojka Obersnela, HDZ je svojoj kandidatkinji angažirao i stiliste koji će poraditi na njezinom izgledu.

'Rođena sam u Puli, a u Rijeku sam došla 1993. godine i od tada je Rijeka moj grad, u kojemu živim i za koji živim. Spremna sam se boriti za prosperitet i budućnost Rijeke do samoga kraja. Održavat ću izravan kontakt s građanima, budući da bi svakom političaru povratna informacija trebala bi biti imperativ; politika mora biti u funkciji razvoja svake sredine i ne smije biti sama sebi svrhom', izjavila je Buterin u siječnju prilikom službenog predstavljanja svoje kandidature za riječku gradonačelnicu na brodu Arca Fiumana.