NAKON ARAPSKIH ZEMALJA

Verbalni rat na vrhuncu, Erdogan pozvao Turke na bojkot: Ne kupujte više nikad francuske proizvode!

26.10.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon što je u pitanje doveo mentalno zdravlje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog izjave o karikaturama proroka Muhameda, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dodatno je zaoštrio retoriku, pozvavši građane Turske da bojkotiraju francuske proizvode

'Pozivam naciju da više nikad ne kupuje francuske proizvode', rekao je u televizijskom obraćanju Erdogan, a prenosi AFP.

Podsjetimo, u subotu je kritizirao stajalište Macrona prema muslimanima pozivajući ga da si provjeri mentalno zdravlje, na što je Elizejska palača odgovorila pozivom turskom ambasadoru na konzultacije.

Tijekom vikenda, više zemalja Bliskog istoka pozvalo je na bojkot francuskih proizvoda, nakon što je Macron u emotivnom govoru ovaj tjedan obećao da se njegova zemlja 'neće odreći' karikatura proroka Muhameda koje islam zabranjuje.

Francuski predsjednik takvu je izjavu dao u četvrtak u počast profesoru Samuelu Patyju kojemu je islamistički militant odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim učenicima u gimnaziji pokazao karikature proroka Muhameda.

  • +5
Bojkot francuskih proizvoda u arapskim zemljama Izvor: EPA / Autor: STR

Na društvenim mrežama, pozivi na bojkot francuskih proizvoda zaredali su od petka uz hashtag na arapskom.

U Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će povući francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe.

U trgovinama Al-Meera, dopisnik France pressea vidio je da trgovci uklanjaju staklenke pekmeza marke St. Dalfour.

Sveučilište u Kataru objavilo je u petak na Twitteru da odgađa tjedan francuske kulture zbog 'svjesnog napada na islam i njegove simbole'.

U Kuvajtu su na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih sireva s polica.

Šezdesetak mješovitih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda.

Oko 430 turističkih agencija u Kuvajtu ukinulo je rezervacije na letovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.