sve napetije

Venezuela želi prekinuti diplomatske odnose s državama koje su za predsjednika priznale Guaidoa?

04.02.2019 u 17:17

Bionic
Reading

Venezuela je u ponedjeljak objavila da će preispitati svoje diplomatske odnose s europskim državama koje priznaju oporbenog vođu Juana Guaidoa, koji se proglasio privremenim predsjednikom države, priopćilo je venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Caracas će "u cijelosti preispitati bilateralne odnose s tim vladama počevši od ovog trenutka dok one ne odustanu od potpore pučističkim planovima", navodi se u priopćenju.

Madrid, London, Pariz, Berlin i još nekoliko europskih prijestolnica priznalo je u ponedjeljak Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele nakon što je Nicolas Maduro odbio popustiti pred ultimatumom i sazvati predsjedničke izbore.

Europska unija podijeljena je s tim u vezi. Neke zemlje poput Italije i Grčke odlučile su da će pričekati da vide kako će se situacija dalje razvijati prije nego donesu odluku.

Socijaldemokrat Juan Guaido, predsjednik parlamenta, koji nadzire oporba, proglasio se privremenim predsjednikom Venezuele 23. siječnja. Tvrdi da je Maduro uzurpirao vlast.