kvaliteta

VEM će za projekte 90 novinara dodijeliti gotovo milijun kuna

16.04.2021 u 16:14

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) će u sklopu poticanja kvalitetnog novinarstva za projekte 90 hrvatskih novinara i novinarki dodijeliti gotovo milijun kuna, izvijestili su u petak iz Agencije za elektroničke medije (AEM).

“Posebni ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom odnose se na dodatni angažman novinarki i novinara i dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija, profesionalizacija novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, nagrađivanje i motiviranje novinara/novinarki za vrhunski autorski rad te jačanje autonomije novinara”, izvijestili su iz VEM-a.

Na javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama otvoren do 15. veljače, pristigle su 202 valjane prijave novinara, a VEM je na svojoj sjednici u četvrtak, 15. travnja donio odluku o dodjeli novca najbolje ocijenjenim novinarskim projektima o čemu je odlučivalo sedmeročlano povjerenstvo.

Novinaru s najbolje ocijenjenim projektom nakon objave tekstova bit će isplaćeno 25.000 kuna, a za većinu izabranih projekata bit će dodijeljeno 10.000 kuna. Ukupni fond iznosi 983.213 kuna.

Među izabranima na temelju javnog poziva VEM-a ove godine su brojna poznata novinarska imena, između ostalih, Saša Paparella, Ilko Ćimić, Dušan Miljuš, Tomislav Kukec, Miroslav Edvin Habek, Ivana Kalogjera Brkić, Sandra Bartolović, Tanja Rudež i Biljana Bašić. Kao teme od javnog interesa u pozivu VEM-a bile su navedene, između ostaloga, teme iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, života u doba pandemije covid-a 19, sporta, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava i međunarodnih odnosa.