PRESUDA HRVATKOM BRANITELJU U BEOGRADU

Veljku Mariću potvrđena kazna od 12 godina za ratni zločin

21.03.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja, priopćeno je u srijedu iz tog suda

Žalbu Marićeva branitelja Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu odbio je kao neosnovanu, potvrdivši prvostupanjsku presudu sudskog vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Po ocjeni Prizivnog suda, prvostupanjski sud je o svim činjenicama važnim za donošenje presude dao dovoljne, jasne i argumentirane razloge, koje u pogledu odlučujućih činjenica ne sadrže nikakve proturječnosti ni nejasnoće, kao i detaljne razloge koje u svemu kao pravilne prihvaća i Prizivni sud.

U obrazloženju se također navodi da je u pogledu odluke o kaznenoj sankciji prvostupanjski sud, pravilno odlučujući o vrsti i visini kazne koju okrivljenom treba izreći, imao u vidu sve okolnosti koje su od utjecaja na odmjeravanje kazne. Od otežavajućih okolnosti sud je ocijenio pobude iz kojih je okrivljeni počinio ubojstvo i okolnosti pod kojim je djelo izvršeno, kada se bez razloga ulazi u tuđu kuću i oštećeni hladnokrvno ubija samo zato što je druge etničke pripadnosti, stoji u priopćenju.

Marićev odvjetnik Đorđe Dozet za Hinu je izjavio kako još nije dobio odluku Prizivnog suda te da će o narednim potezima odlučivati nakon što je dobije i pročita njezin sadržaj. Za sada je sigurno to da je presuda pravomoćna i da Marić može iz pritvora biti upućen na izdržavanje kazne u zatvor, kaže Dozet i dodaje kako će o daljim pravnim mogućnostima odlučivati nakon što pročita presudu Prizivnog suda.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je 23. rujna 2011. u Beogradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog Polja.

U obrazloženju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je s više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane. Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju 2010. uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod sumnjom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji 'Otkos' u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je krajem siječnja 2011. odluku prvostupanjskog suda o odbijanju hrvatskog zahtjeva za izručenjem Veljka Marića, koje je podnijelo hrvatsko pravosuđe nakon početka suđenja 7. listopada 2010. godine.