BOSNA I HERCEGOVINA

Veliki pritisci na RS oko najavljenog referenduma

03.05.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Savjetnik u vanjskopolitičkoj službi Europske unije Robert Cooper izrazio je tijekom razgovora u Bruxellesu s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem nerazumijevanje za održavanje referenduma o Sudu i Državnom odvjetništvu BiH kojega su najavile vlasti toga entiteta, prenose u utorak mediji.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda predsjednika Narodne skupštine RS-a, visoki dužnosnik EU-a je tijekom susreta ocijenio vrlo važnim pitanje neovisnog pravosudnog sustava te je izrazio 'nerazumijevanje za održavanje referenduma u RS-u'.

'Savjetnik Cooper izrazio je stajalište da je stanje u pravosuđu vrlo važno pitanje za europske integracije i da će se morati učiniti standardna procedura monitoringa u sljedećem razdoblju europskih integracija', naveli su iz ureda Narodne skupštine RS-a. U priopćenju se dodaje da je tijekom razgovora istaknuto kako o svim problemima treba raspravljati u institucijama sustava. Cooper je prenio i nezadovoljstvo u europskim krugovima zbog niza sitnijih i krupnijih blokada diljem Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Radojičić je, prema priopćenju, izrazio zabrinutost zbog stanja u Federaciji BiH i nefunkcioniranja Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Vlasti u RS-u najavile su održavanje referenduma kojim osporavaju postojanje Suda BiH i Državnog odvjetništva uz argument da su nametnuti odlukama međunarodne zajednice. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko rekao je da će suspendirati odluke o referendumu u RS-u ne isključujući mogućnost kažnjavanja visokih dužnosnika iz toga entiteta.