MINISTAR NA TERENU

Dalmacija u plamenu: Krstičević otkrio kako misli pojačati borbu protiv požara

16.08.2017 u 16:36

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević došao je u srijedu na požarište u Šibensko-kninskoj županiji te tijekom večeri, zajedno sa Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, obilazi požarišta Raslina-Zaton, priopćeno je iz tog ministarstva. Riječ je o trenutno najkritičnijem požarištu na kojem je požar zaprijetio i kućama te je sukladno odluci ministra Krstičevića, a temeljem zahtjeva Vatrogasnog zapovjednika Dukića na teren upućeno i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske

Dalmacija je opet u plamenu: uz požare u Prpuši kod Šestanovca i poviše Sapina Doca kod Rogoznice, u srijedu razbuktao se i veliki požar na benkovačkoj cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica, te se vatra razdvojila prema Raslini i Zatonu.

'Vatra je došla u Raslinu i Zaton, ali smo uspjeli obraniti prve kuće i svi su živi i zdravi', rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, dodajući da je oko 18.30 sati zatražena i pomoć hrvatske vojske. Na požaru su tijekom dana bila angažirana tri kanadera i tri air tractora. U pomoć lokalnim vatrogascima došli su i kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, pa uz DVD-ove iz Primoštena, Rogoznice i Perkovića požar gase i vatrogasci iz DVD-ova Marina i Seget, javlja portal Šibenik.in.

'Previše je požara, nisu svi nastali prirodnim putem'

Zapovjednik Dukić kazao je ova količina požara jednostavno nije normalna. 'Previše je požara u zadnjih deset godina, a ukupna nastala šteta je preko milijardu kuna. Ovom problemu treba ozbiljno pristupiti jer je očito da svi ti požari nisu nastali prirodnim putem', kazao je Dukić na požarištu u Raslini.

  • +64
Požar kod Zatona i Rasline Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministar Krstičević najavio je da će se razgovarati o bespilotnim letjelicama. 'Jedna od opcija o kojoj ćemo razgovarati su bespilotne letjelice s kojima bi lakše kontrolirali teritorij. Uspješno smo ih već koristili i u budućnosti ćemo i više', kazao je Krstičević.

Gust crni dim bio je tijekom dana u srijedu vidljiv iz Vodica, Šibenika i s otoka šibenskog arhipelaga. Vatrena linija bila je jako razvučena, a zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata. Opožareno je više od 200 hektara, a za sada nema potrebe za evakuacijom građana, iako su upozoreni da se ponašaju savjesno i uklone iz dvorišta i oko kuća zapaljive stvari, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević. 

U srijedu kasno navečer, poručio je da su kuće obranjene, a kanaderi i air tractori odletjeli su za Zemunik oko 20.15 sati jer više zbog mraka nisu mogli djelovati. 'Ako bude bilo potrebe opet ćemo ih pozvati rano ujutro, već oko šest sati, da natapaju rubne dijelove opožarenog područja i sve gdje još bude bilo vatre', kazao je Milošević.

Požar kod Šestanovca, kako je priopćeno iz MORH-a, uočio je pilot air tractora na protupožarnom izviđanju i odmah krenuo s gašenjem, a priključila su mu se dva helikoptera iz vojarne 'Knez Trpimir' iz Divulja. 

Vatrogasno-operativnom centru Split je u 13.30 sati dojavljeno da gori cijela istočna strana brda, te su na teren izašla 92 vatrogasca i 27 vozila iz 17 vatrogasnih društava.  Vatra je zahvatila nisko raslinje, grabovinu i hrastovinu, u jednom je momentu ozbiljno zaprijetila obližnjim kućama, no brzom akcijom gasitelja spriječena je veća šteta, kažu u Vatrogasnom centru.

Prije mjesec dana na istom su mjestu vatrogasci gasili požar u kojem je izgorjelo oko 350 hektara šume i raznih poljoprivrednih kultura.

  • +22
Kanaderi u akciji Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

MORH navodi i da su tri kanadera koja su jutros bila upućena na požarište Svilaja povučeni zbog loše vidljivosti i zadimljenosti prostora iznad požarišta te će po stvaranju uvjeta nastaviti s djelovanjem i na ovom požarištu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone,  1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 212 požara: 73 u Šibensko-kninskoj, 72 u Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj,  deset u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Ostvarile su oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52.000 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, izvijestio je MORH.