POČETAK 9. LIPNJA

Veliki povratak: Denis Latin šef novog Dnevnika

23.05.2012 u 16:34

Bionic
Reading

Nakon gotovo godine i pol dana prisilnog nerada, početkom lipnja na velika vrata vraća se Denis Latin: kako doznajemo, novinarska zvijezda angažirana je na projektu sadržajnog i vizualnog redizajna HTV-ovog središnjeg Dnevnika. Prvo emitiranje zakazano je za 9. lipnja, na dan početka Europskog prvenstva u nogometu

Novi Dnevnik zasad će zadržati uobičajeni termin emitiranja u 19,30 sati, premda je sam Latin predlagao njegovo pomicanje na 19 sati. Konačnu odluku o tome donijet će nova upravljačka garnitura na HRT-u, pa se ova radikalna promjena u svakom slučaju ne očekuje prije rujna i nove jesenske programske sheme.

Potvrda s HRT-a

'Točna je informacija da je kolega Denis Latin angažiran na poboljšanju središnje Informativne emisije HTV-a, odnosno dio je ekipe koja radi na njezinu redizajnu. Prve promjene vezane uz dinamiku, dramaturgiju, kadrove, sliku, ton, rasvjetu i ostalo bit će vidljive 9. lipnja', kazao je za tportal Igor Medić iz HRT-ovog odjela za odnose s javnošću.

Autor kultne 'Latinice', definitivno ukinute pod političkim pritiskom početkom 2011., već više od godinu dana na HRT-u ne radi praktički ništa - premda je javna televizija tada objavila da Latin 'ima izazov osmišljavanja nove unutarnjopolitičke emisije', čini se da je šefovima na Prisavlju odgovaralo da čovjek bude besposlen. Prije toga, naime, njegovu emisiju pokušavalo se sabotirati na razne načine: od uskraćivanja tehničkih resursa, preko radikalnog smanjenja plaće i dijeljenja otkaza i opomena njegovim suradnicima, do zabranjivanja priloga ili bunkeriranja kompletnih emisija. Posljednja zabrana odnosila se na 'Latinicu' naziva 'Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva', koja nikada nije prikazana.

Latin je u međuvremenu napravio i posebnu emisiju o tadašnjem ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku te njegovoj nepoznatoj imovini i milijunskim poslovima njegovih tvrtki, koja je u organizaciji Partnerstva za društveni razvoj prikazana u zgradi Hrvatskog novinarskog društva. Današnjeg predsjednika HDZ-a novinar je javno optužio kao glavnog krivca za ukidanje njegove emisije.

Dio novinara Informativnog programa HTV-a zadovoljan je povratkom kolege na posao, premda strahuju da će poslužiti kao 'smokvin list' za današnju vladajuću garnituru na HRT-u. 'Svaka Uprava koja je slutila da joj slijedi smjena pokušala se poslužiti imenima poput Denisa Latina, Mirjane Rakić ili Mladena Stubljara, dokazanim profesionalcima koji bi, eto, trebali vratiti ugled javnoj televiziji', kazala nam je jedna poznata novinarka s Prisavlja.

Po neslužbenim najavama, Dnevnik bi od početka lipnja trebao doživjeti znatne sadržajne promjene kojima bi vratio gledanost na razinu otprije pet ili šest godina. Šef projekta Denis Latin ne namjerava se vratiti pred kamere, no ipak se očekuju promjene u voditeljskoj postavi.