iznenađujući uspjeh

Velik korak u borbi s globalnom epidemijom: HIV izliječen kod drugog pacijenta

05.03.2019 u 10:52

Bionic
Reading

Tek drugi put od početka globalne epidemije postoji mogućnost da je pacijent u potpunosti izliječen od infekcije virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS, pokazala je studija, piše New York Times. Ova značajna vijest dolazi 12 godina nakon što je prvi i jedini poznati pacijent izliječen od HIV-a. Iznenađujući uspjeh je pokazao da je lijek za HIV, iako teško, ipak moguć

Znanstvenici opisuju slučaj kao dugoročnu remisiju, ali u intervjuima većina stručnjaka naziva ga lijekom, s time da je teško znati kako definirati riječ kada postoje samo dva poznata slučaja. Obje prekretnice rezultat su transplantacije koštane srži zaraženih pacijenata. Ali transplantati su bili namijenjeni liječenju raka u bolesnika, a ne HIV-a.

Transplantacija koštane srži vjerojatno neće biti realna mogućnost liječenja u bliskoj budućnosti. Efikasni lijekovi sada su dostupni za kontrolu infekcije HIV-om, dok su transplantati rizični, s teškim nuspojavama koje mogu godinama trajati.

'To će nadahnuti ljude i pokazati da liječenje ove bolesti nije samo san', kazala je za The New York Times dr. Annemarie Wensing, virolog u Sveučilišnom medicinskom centru (University Medical Center) u Utrechtu u Nizozemskoj.

Pacijent nad kojim je obavljen postupak želio je ostati anoniman, a znanstvenici se na njega referiraju kao na 'londonskog pacijenta'.

'Osjećam odgovornost pomoći liječnicima da razumiju kako se to dogodilo da bi mogli razviti znanost', rekao je za New York Times u odgovoru koji je poslao putem e-maila. Saznanje da bi mogao biti izliječen od raka i od HIV-a bila je 'nadrealna', dodao je. 'Nikad nisam pomislio da će tijekom mog života naći lijek', istaknuo je.

Takozvanom 'londonskom pacijentu' izvršena je transplantacija od donatora s rijetkom genetskom mutacijom, koja ga čini otpornim na virus, a radi se o istoj vrsti donatora koji je pomogao popuštanju simptoma bolesti kod prvog, 'berlinskog pacijenta' Timothyja Raya Browna, prije 12 godina. Proces je iznimno zahtjevan, a tijekom liječenja Brown je skoro preminuo te je jedno vrijeme bio i u komi. Danas ima 52 godine i živi u Palm Springsu u Kaliforniji.

Liječnici su godinama pokušali ponoviti proceduru, ali bi se relaps dogodio oko devet mjeseci nakon što bi pacijent prestao uzimati antivirusne lijekove.

'Londonski pacijent' već 18 mjeseci živi bez antivirusnih lijekova i bez znakova prisutnosti virusa u tijelu. Ravindra Gupta s Londonskog sveučilišnog koledža (University College London) izjavio je da se pokazalo da se u slučaju 'berlinskog pacijenta' nije radilo o anomaliji i da je zaista ovakav pristup liječenju eliminirao HIV.

Gupta je dodao da bi tehnika transplantacije matičnih stanica, iako nije univerzalan tretman za sve, mogla doprinijeti razvijanju drugih metoda koje bi mogle pomoći eliminaciji virusa iz tijela.

Vjeruje se da oko 37 milijuna ljudi širom svijeta živi s virusom HIV-a, koji se potencijalno može razviti u AIDS. Osobe kojima je dijagnosticirana prisutnost virusa HIV-a za sada moraju do kraja života koristiti antivirusne lijekove kako bi potisnule virus u organizmu.

Cijeli tekst studije bit će objavljen u znanstvenom časopisu Nature.